03:21 05 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)
  1075 0 0

  La aproape o lună după incendiul care a distrus parțial Catedrala Notre Dame din Paris, apar noi imagini din interior, cu altarul distrus şi rămăşiţele turlei. Primul jurnalist invitat în clădire, de unde a făcut un reportaj exclusiv pentru ABC News.

  BUCUREŞTI, 14 mai – Sputnik, Doina Crainic. Jurnalistul american David Muir de la ABC News este primul căruia i s-a permis să filmeze în interiorul Catedralei Notre-Dame de Paris, la aproape o lună după incendiul care a distrus-o parţial, pe 15 aprilie.

  În timpul vizitei sale, a fost însoțit de fostul șef al Statului Major al Forțelor Armate, Jean-Louis Georgelin, ales de președintele francez pentru restaurarea catedralei.

  După cum se poate vedea în imaginile publicate de ABC News, rămășițele turlei prăbușite sunt încă în naosul catedralei, se pot vedea două găuri uriașe în tavan, pe unde cad picăturile de ploaie, în ciuda plaselor de protecție instalate pentru a nu permite căderea rămăşiţelor din acoperiș. Avem o imagine generală a catedralei după incendiul care a distrus-o parțial cu o lună în urmă.

  Altarul principal a fost distrus când s-a prăbușit turla şi acoperișul, când au căzut câteva tone de pietre, lemn și schele care erau folosite pentru restaurare.

  Pietrele care au căzut de pe acoperiș au fost numerotate. Acestea nu vor fi folosite în construirea noului acoperiș, dar numerele arată de unde provine fiecare piatră.

  Orga nu a fost atinsă de flăcări, dar a fost avariată şi va trebui scoasă şi reparată, a spus Jean-Louis Georgelin.

  Ancheta privitoare la cauzele incendiului este încă în desfășurare. Focul a ars aproape două treimi din acoperiș și aproximativ 400 de tone de plumb, care avea rolul de a împiedica prăbușirea zidurilor catedralei medievale.

  Astăzi, muncitorii din interiorul catedralei poartă costume și măști de protecție şi au făcut teste de sânge pentru a se asigura că nivelul de plumb din sânge rămâne normal, potrivit lui Jean-Louis Georgelin.

  Un incendiu uriaş a izbucnit luni, 15 aprilie, la Catedrala Notre-Dame. Procurorul Parisului a declarat marți, 16 aprilie, că se consideră că este vorba de un accident. Potrivit pompierilor, focul are „legătură potenţială” cu renovarea acestui monument istoric, cel mai vizitat din Europa. Președintele Macron a anunțat pe 16 aprilie că dorește ca monumentul medieval să fie reconstruit în cinci ani.

  Тема:
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)

  Tematic

  Dezvăluiri: Muncitorii de la Notre-Dame au încălcat interdicția de a fuma pe șantier
  Incendiul de la Notre-Dame: multe biserici incendiate în Franța într-un singur an - VIDEO
  Incendiul de la Notre-Dame: Macron provoacă nemulţumiri – ce i-au solicitat experţii
  Tagurile:
  imagini, reportaj, Notre Dame


  Știrile Zilei