16:06 28 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.63
 • USD16.86
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  28810

  Sebastian Kurz a numit persoana care s-ar putea afla în spatele provocării unui scandal împotriva fostului vicecancelar Heinz-Christian Strache.

  BUCUREȘTI, 20 mai – Sputnik. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, îl suspectează de organizarea a scandalului în jurul fostului vicecancelar, Heinz-Christian Strache, pe consilierul Partidului Social-Democrat din Austria, Tal Silberstein, în perioada campaniei electorale din 2017.

  Dacă e să vorbim de metode, îmi amintește foarte mult de Tal Silberstein, consilierul Partidului Social-Democrat din Austria, în timpul campaniei electorale din 2017. El a utilizat aceleași metode în întreaga lume, a declarat Kurz într-un interviu oferit tabloidului Bild.

  “Cred că e posibil ca în asta să fie implicat Silberstein”, a adăugat cancelarul.

  Silberstein este un consilier politic israelian și specialist în strategii electorale. Acesta este cunoscut prin metodele sale controversate și a activat în trecut cu fostul prim-ministru al Israelului, Ehud Barak, și politicianul ucrainean, Iulia Timoșenko, scrie publicația Spiegel. Numele lui Silberstein devenit cunoscut publicului larg după declanșarea unui scandal în perioada alegerilor parlamentare din 2017. Atunci expertul israelian lucra pentru social-democrați.

  La inițiativa lui, în Facebook au fost înființate două grupuri, scopul căruia era ponegrirea principalului concurent politic – Sebastian Kurz. În ajunul alegerilor, presa austriacă a denunțat “campaniile murdare” alui lui Silberstein, îndreptate împotriva lui Kurz.

  În vara anului 2017, Tal Silberstein, a fost reținut în Israel, împreună cu omul de afaceri Beny Steinmetz, fiind suspectat de spălare de bani, falsificarea documentelor corporative, escrocherie și încălcarea încrederii corporative, precum și obstrucționarea justiției și luare de mită. În urma acestui scandal, Partidul Social-Democrat din Austria a renunțat la cooperarea cu Silberstein.

  Scandalul a fost provocat în Austria la o săptămână până la alegerile în Parlamentul European, după ce o serie de instituții media au publicat în același timp materiale în care se afirmă că fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache a discutat despre o posibilă achiziționare ale unor instituții de presă de către o „rusoaică” pentru a influența alegerile. În realitate, această „rusoaică”, potrivit lui Strache, este o cetățeană a Letoniei.

  Publicația Welt menționează că înregistrarea video a discuției a fost o capcană întinsă politicianului, al cărui partid (Partidul Libertății, FPO) se pronunță pentru anularea sancțiunilor antirusești și pentru normalizarea relațiilor cu Moscova. Strache, a calificat această situație drept o capcană și un asasinat politic premeditat, fiind nevoit să-și anunțe demisia din funcție. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat că renunță la coaliția cu Partidul Libertății din Austria și a provocat alegeri parlamentare anticipate.

  Tematic

  Nord Stream 2: Președintele austriac acuză SUA de tratarea UE "ca pe colonii"
  Mesaj pentru toţi şoferii români de la un conațional pomenit în braţele poliţiei austrice
  Despre ce au discutat Putin și șeful MAE al Austriei la Moscova
  Austria va taxa Facebook și Google cu 5 la sută din profit
  Cancelarul Austriei propune renegocierea Tratatului de la Lisabona
  Președintele Austriei: Sancțiunile antirusești dăunează tuturor
  Tagurile:
  Heinz-Christian Strache, Austria, Sebastian Kurz

  Știrile Zilei