10:56 24 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD16.69
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)
  511 0 0

  În Irlanda votul s-a încheiat ieri, în Cehia continuă și azi, iar în Letonia, Malta și Slovacia tot astăzi are loc scrutinul european al cărui rezultat final va reconfigura Uniunea

  BRUXELLES, 25 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Sondajele făcute în seara zilei de vineri în Irlanda arătau că, în două din trei circumscripții electorale, câștigător era Partidul Fine Gael al premierului irlandez Leo Varadkar, în timp ce, în a treia circumscripție, pe primul loc s-ar situa Partidul Verzilor. Tema principală a alegerilor din Irlanda a fost, desigur, Brexitul, și felul în care acesta ar putea afecta viitorul țării.

  În Cehia există o situație singulară, acesta fiind singurul stat european în care scrutinul durează două zile, așadar votarea se prelungește și astăzi, după ce urnele au fost deschise pentru votare de ieri. În Cehia, mișcarea ANO a premierului ceh Andrej Babis este așteptată să câștige primul loc, confirmând astfel ascensiunea partidelor suveraniste în scrutinul european. Potrivit sondajelor, ANO va lua peste 25% din voturi, în timp ce partidul ODS (dreapta) și Partidul Piraților vor obține, fiecare, câte 14%. 

  Astăzi, în afară de a doua zi de vot din Cehia, se votează în cadrul alegerilor europene în Letonia, Malta și Slovacia, în timp ce restul țărilor europene, printre care și România, își așteaptă cetățenii la vot duminică.

  Deocamdată rezultatele din țările unde s-a votat deja sunt insuficiente prin raportare la ansamblul UE pentru a putea creiona un tablou general al viitoarei configurații politice a Parlamentului European. Abia duminică seara, însumând exit-poll-urile din toate țările membre, se vor putea face scenarii ale viitorului Uniunii și vor începe negocierile dure pentru constituirea noilor grupuri în Parlamentul European și pentru emanarea unei majorități care să impună componența Comisiei Europene.

  Тема:
  Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)

  Tematic

  Europarlamentare 2019: Cum arată buletinul de vot și care e procedura de vot
  Exit-poll: Rezultatele alegerilor europarlamentare 2019 - sondajul CURS și Avangarde
  Consiliul Europei lovește în partidele de dreapta în prima zi a europarlamentarelor
  Tagurile:
  2019, alegerile europarlamentare, exit-poll, Rezultate, Cehia, alegeri

  Știrile Zilei