18:38 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  131 0 0

  Camera inferioară a Parlamentului Austriei a acordat vot de neîncredere guvernului Kurz.

  BUCUREȘTI, 27 mai – Sputnik. Consiliul Național al Austriei (camera inferioară a parlamentului) și-a exprimat votul de neîncredere cancelarului austriac, Sebastian Kurz, și cabinetului de miniștri, în contextul crizei provocate de scandalul din jurul fostului vicecancelar, Heinz-Christian Strache.

  Votul deputaților în susținerea moțiunii de cenzură, depuse de deputații social-democrați și cei naționaliști (FPO), a avut loc astăzi. FPO anunțase că vor acorda un vot de neîncredere executivului austriac după ce au părăsit coaliția de guvernare cu Partidul Popular Austriac (OVP) și și-au retras toți miniștrii.

  În perioada următoare, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, urmează să desemneze un nou candidat pentru funcția de cancelar, care s-ar bucura de susținerea unei majorități parlamentare până la următoarele alegeri generale.

  Ibizagate: înregistrarea video cu Heinz-Christian Strache, lansată în ajunul alegerilor europarlamentare

  Scandalul a fost provocat în Austria la o săptămână până la alegerile în Parlamentul European, după ce o serie de instituții media au publicat în același timp materiale în care se afirmă că fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache a discutat despre o posibilă achiziționare ale unor instituții de presă de către o „rusoaică” pentru a influența alegerile. În realitate, această „rusoaică”, potrivit lui Strache, este o cetățeană a Letoniei.

  Publicația Welt menționează că înregistrarea video a discuției a fost o capcană întinsă politicianului, al cărui partid (Partidul Libertății, FPO) se pronunță pentru anularea sancțiunilor antirusești și pentru normalizarea relațiilor cu Moscova. Strache, a calificat această situație drept o capcană și un asasinat politic premeditat, fiind nevoit să-și anunțe demisia din funcție. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat că renunță la coaliția cu Partidul Libertății din Austria și a provocat alegeri parlamentare anticipate.

  Tematic

  Austria: Toți miniștrii FPO și-au anunțat demisia
  MAE de la Moscova a comentat scandalul din Austria în jurul lui Strache
  Kurz anunță numele posibilului autor al scandalului legat de fostul vicecancelar Strache
  Kurz a explicat care vor fi relațiile cu Rusia după scandalul legat de spionaj
  Tagurile:
  Moțiunea de cenzură, parlament, Austria, Sebastian Kurz


  Știrile Zilei