12:37 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  83030

  Cu alegerile încheiate, Merkel și Macron se bat pe conducerea Comisiei Europene, iar românii se uită neputincioși la spectacol.

  BRUXELLES, 28 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Merkel și PPE pleacă favoriți în cursa pentru președinția Comisiei Europene prin candidatul Manfred Weber, lansat ca Spitzenkandidat al popularilor. Noul grup ALDE-Macron vrea însă să participe la lupta pentru cel mai important post din Europa, șeful CE fiind în fruntea Executivului european persoana cu cea mai mare putere de decizie, și respinge ideea ca viitorul președinte să fie numai dintre cei care au fost înscriși ca Spitzenkandidat din simplul motiv că ALDE și partidul lui Macron nu au reușit să aibă un asemenea personaj.

  Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și el din partea popularilor, spune însă că PE susține sistemul Spitzenkandidaten prin care nimeni nu poate candida la șefia Comisiei dacă nu a fost înscris ca și candidat pentru acest lucru. Acest lucru ar transforma grupul ALDE-Macron într-unul marginal, fără putere prea mare de negociere.

  În principal, așadar, Europa este acum scena bătăliei franco-germane, așa cum a fost de dintotdeauna, britanicii având prea puține de spus în situația lor specială de plecați din UE care totuși au mai rămas. Popularii nu își fac griji de socialiști, care au mai puține voturi decât ei și pe care i-au cumpărat întotdeauna cu funcții colaterale, ci de ALDE-Macron care, având în spate președinția franceză, se anunță gălăgioși și certăreți când vine vorba de funcția supremă din fruntea Europei.

  Estimarea Sputnik este că Germania va câștiga pentru că are toate atuurile de partea ei, iar Manfred Weber va fi noul președinte al Comisiei Europene, popularii trebuind în schimb să ofere ceva consistent la schimb Grupului ALDE și lui Macron pentru ca aceștia să se potolească.

  În toată această ecuație, România nu contează, chiar dacă are europarlamentari în toate grupurile politice importante cu excepția suveraniștilor. Oricum, România e prea ocupată cu tulburările politice interne ca să mai fie interesată de jocurile de putere din Europa, ceea ce este foarte convenabil pentru șefii de la Bruxelles. La final, România se va alege cu resturile, dar numai după ce va aplauda realizările Germaniei și Franței și va băga capul în țărână fără pretenții pentru următorul mandat european.

  Tematic

  Acum, decizie șocantă a PSD! Dă înapoi – nu se va mai implica!
  Euroscepticii vor să formeze în PE o fracțiune cu greutate
  De ce a pierdut PSD? Se caută un Salvini sau Orban de România
  Tagurile:
  România, Angela Merkel, Emmanuel Macron


  Știrile Zilei