06:06 21 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.05
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  429610

  Urmele căderii unui asteroid foarte mare, care a lovit Pământul în Marea Britanie, au fost descoperite de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford. Acum cât timp a avut loc coliziunea.

  BUCUREŞTI, 11 iun – Sputnik, Doina Crainic. Acest corp ceresc de 1,6 kilometri a lovit planeta noastră cu 1,2 miliarde de ani în urmă, potrivit unui studiu publicat în The Geological Society.

  Cercetătorii de la universitățile Oxford și Aberdeen au descoperit urme ale coliziunii dintre un asteroid și Pământ, care a avut loc acum 1,2 miliarde de ani. Potrivit studiului publicat în Geological Society, corpul ceresc de 1,6 kilometri a lovit Pământul într-o zonă aflată între Scoția și arhipelagul Hebrides. Este cel mai mare asteroid care a lovit Marea Britanie.

  ​Rezultatele analizei sedimentelor de lângă Ullapool, în nord-vestul Scoției, au arătat că asteroidul s-a prăbușit în Minch, strâmtoarea care separă Marea Britanie de Insulele Hebride.

  Coliziunea a avut loc la o viteză de 38.000 km/h şi a produs un crater cu o lățime de 19 km. A avut loc într-o etapă în care viața pe Pământ era încă concentrată în oceane, iar plantele încă nu apăruseră pe continent. Scoția de astăzi era atunci aproape de Ecuator și avea o climă semi-aridă. În prezent, craterul acoperit cu sedimente se află în mare, la 200 de metri adâncime.

  Primele urme ale coliziunii au fost descoperite în 2008, când cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit accidental „pete verzi ciudate” pe o stâncă din Stoer, Scoția, asemănătoare urmelor specifice unui impact cosmic.

  Examinarea probelor de sedimente, în care s-au găsit cristale de cuarţ deformate în urma șocului, a confirmat această ipoteză. În plus, au fost detectate concentrații ridicate de platină și paladiu.

  O astfel de ciocnire între un corp ceresc, de aproximativ un kilometru lățime precum acesta, și Pământ are loc o dată la 100.000 de ani sau chiar la un milion de ani.

  Este foarte complicat să fie descoperite urmele tuturor craterelor cauzate de căderea asteroizilor, deoarece suprafața Pământului suferă nenumărate transformări, în special în urma deplasării plăcilor tectonice și a litosferei, a eroziunii și a altor procese, potrivit studiului.

  Tematic

  Spectaculos: dezintegrarea unui asteroid, surprinsă de Hubble – ploaie de comete: FOTO
  Anunţ NASA: Un asteroid mai mare decât Turnul Eiffel se va îndreptă către Pamant
  NASA: Asteroid masiv, cu luna sa, se îndreaptă spre Pământ - „obiect potențial periculos”
  Tagurile:
  Asteroid, Crater, Marea Britanie

  Știrile Zilei