17:36 19 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  18340

  Matteo Salvini a promulgat un decret vizând securitatea care sancționează vasele care ignoră interdicțiile de a intra în apele italiene, cu scopul de a opri aducerea de imigranți peste mare

  BRUXELLES, 12 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț.  Decretul promulgat de Salvini în calitatea lui de ministru de Interne și vicepremier al Italiei prevede însă nu doar amendarea vaselor care ”ignoră interdicțiile și limitările” de a intra în apele teritoriale ale Italiei, dar merge până la confiscarea acelor vase care ignoră ordinele mai mult decât o dată.

  Desigur, textul legislativ adoptat ieri nu face referire la ONG-urile care aduc imigranți peste Mediterană, dar scopul este de a le descuraja să mai organizeze transporturi. Salvini spune că demersurile ONG-urilor servesc, în cele din urmă, traficanților de carne vie, pentru ca aceștia să aducă oameni ilegal în Europa.

  Povestea lui Salvini interzicând în numeroase ocazii vaselor cu imigranți să intre în porturile Italiei a făcut deja înconjurul lumii. Acum însă, Salvini are și o bază legislativă clară pe baza căreia să acționeze, mai ales că decretul îi dă ministrului de Interne nu doar dreptul să nege sau să limiteze accesul vaselor în apele teritoriale italiene, dar și să blocheze descărcarea bunurilor și persoanelor.

  Limitarea se referă și la vasele care desfășoară activități indicate de Convenția Națiunilor Unite cu referire la Legea Mării, convenție pe care se bazau și care oferea acoperire ONG-urilor pentru imigranți. Dar Salvini, cunoscând aceste dispute legale deoarece s-a confruntat cu ele, a inclus aceste activități desfășurat sub acoperirea Convenției ONU în decretul său pentru a le putea bloca conform legii.

  Firește că Națiunile Unite au acuzat decretul ca încălcând drepturile omului, ceea ce a dat naștere unei replici pe măsură din partea Italiei.

  ”Transferurile repetate de imigranți de către anumite ONG-uri cu scopul clar de a ajunge în porturile italiene îi ajută pe traficanții de carne vie să își atingă scopurile”, a fost replica Italiei la acuzele ONU.

  Salvini își întărește prin acest decret postura sa de adevăratul lider al Italiei, iar controversele pe care le naște nu fac decât să îi consolideze imaginea de lider determinat să-și îndeplinească promisiunile făcute italienilor. Ca dovadă, Mișcarea 5 Stele care are o poziție mai moderată atât în problema imigranților, cât și în relația cu UE, a suferit o scădere dramatică în opțiunile electoratului la alegerile europarlamentare.

  Tematic

  De ce a pierdut PSD? Se caută un Salvini sau Orban de România
  Sprijin neașteptat pentru Salvini din preajma Papei
  Comisia Europeană îl atacă pe Salvini, pedepsind Italia
  Britanicii se țin cu nasul pe sus: Farage nu i se alătură lui Salvini
  Voturile suveraniștilor rămân divizate: PiS-ul polonez nu intră în alianța lui Salvini
  Salvini cucerește Europa cu politica sa economică
  Tagurile:
  Mare, Imigranți, Matteo Salvini


  Știrile Zilei