13:07 20 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.40
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.31
 • UAH0.69
  Emmanuel Macron în vizită la București

  Grupul lui Macron, din care face parte și USR-PLUS, a fost botezat ”Înnoiește Europa”

  © REUTERS / Inquam Photos/Octav Ganea
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  85 0 0

  După tratative dificile, fostul ALDE european și cu gruparea lui Macron din Parlamentul European au adoptat denumirea de ”Înnoiește Europa” pentru noul grup politic din care face parte și USR-PLUS

  BRUXELLES, 12 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Cel mai șocant aspect la noua denumire aleasă de ALDE european pentru a face un grup comun cu eurodeputații En Marche și cu alte partide de orientare liberal-progresistă din Europa, printre care și USR-PLUS, este faptul că termenul ”liberal” a fost dosit de public. Altfel spus, liberalii din ”Înnoiește Europa” nu vor să fie numiți liberali pentru că se tem de public!

  Eliminarea ”liberală” a fost impusă de Macron care a avut sute de mii de francezi în stradă tocmai pentru că este considerat prea liberal în măsurile sale economice, iar acum a vrut să ascundă sub preș acest termen în speranța că Vestele Galbene vor uita de profilul său politic.

  În Franța, termenul liberal a devenit sinonim cu marea finanță internațională, cu băncile și cu multinaționalele hrăpărețe, un risc pe care Macron nu și-l mai poate asuma.

  Un membru al grupului din partea Liberal-Democraților britanici, Chris Davis, a ironizat poziția lui Macron pe această temă, afirmând că noua denumire ”ar trebui să îi mulțumească pe noii noștri parteneri francezi, dar mulți dintre noi vom continua să ne raportăm tot ca la Grupul Liberal”.

  Grupul deține 110 locuri în Parlamentul European, cu 41 mai multe decât vechiul grup ALDE, creșterea datorându-se venirii eurodeputaților lui Macron, dar și a creșterii Liberal-Democraților din Marea Britanie. Totuși, delegația cea mai mare îi aparține lui Macron.

  Tematic

  Șoc în Europa: Macron fuge de cuvântul ”liberal”. USR-PLUS implicat
  Le Pen și Macron dau ”bătălia pentru sufletul Europei”. Efectele pentru România
  Victorie totală în alegerile europarlamentare pentru Marine Le Pen. Macron, îngenuncheat
  Politica franceză se împarte între Macron și Marine Le Pen
  Tagurile:
  USR, Macron


  Știrile Zilei