12:20 20 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.40
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.31
 • UAH0.69
  emigranți

  Occidentul plătește din greu pentru a-i ține pe refugiații sirieni în Turcia

  © Sputnik / Sergey Poterjaev
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  72 0 0

  Uniunea Europeană va acorda în 2019 peste 2 miliarde de euro pentru criza siriană, 1,5 miliarde fiind destinați refugiaților din Turcia.

  BRUXELLES, 12 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. După ce au declanșat iadul în Siria, puerile occidentale investesc o mulțime de bani pentru a-i ține pe refugiați la distanță. Astfel, numai în 2019, Uniunea Europeană alocă un ajutor de 2,01 miliarde de euro pentru criza siriană, dintre care, de fapt, 1,5 miliarde de euro sunt banii promişi pentru refugiaţii din Turcia. Anunțul a fost făcut, la Bruxelles, de șefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, la o conferinţă a donatorilor organizată de UE şi ONU.

  Blocul comunitar a repartizat 560 de milioane de euro în 2019 pentru a sprijini populaţia din Siria şi pe cei care au fugit în ţări vecine – în special Iordania şi Liban -, dar şi pentru a sprijini comunităţile-gazdă, a spus Mogherini. Statele membre ar urma să contribuie separat.

  Ministrul german al dezvoltării, Gerd Mueller, a spus că ţara sa va contribui cu 1,44 miliarde de euro în acest an, spunând că este vorba de „un semn puternic de solidaritate”. Suma este puţin sub cea promisă de Germania în 2018.

  „Dacă ne apropiem de – sau poate dacă depăşim puţin – cele şase miliarde de dolari adunate anul trecut pentru apelurile noastre, atunci va fi o zi bună”, a spus responsabilul ONU pe probleme umanitare, Mark Lowcock, înaintea conferinţei donatorilor care are loc joi la Bruxelles.

  Marea Britanie a promis la rândul său 464 de milioane de euro, iar Austria – 9 milioane de euro.

  ONU estimează nevoile financiar pentru 2019 la 4,4 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) pentru a ajuta circa 5,6 milioane de sirieni refugiaţi în afara ţării lor – în Turcia, Liban, Iordania, Irak şi Egipt, şi la 2,9 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) pentru populaţia strămutată în interiorul ţării.

  Tematic

  Siria își va apăra suveranitate asupra Înălțimilor Golan – diplomat sirian
  "Plecaţi mai întâi din Siria": Reacţia Moscovei la cererea lui Trump de a părăsi Venezuela
  Reacții la decizia lui Trump: ONU își reiterează poziția, Siria și Turcia condamnă
  Tagurile:
  Siria, Refugiați, Turcia, Occident


  Știrile Zilei