04:18 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)
  179 0 0

  Din banii promiși ca donații pentru refacerea Notre-Dame, doar 9 la sută au ajuns efectiv la destinație.

  BRUXELLES, 14 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Imediat după incendiul de la Notre-Dame a început o sarabandă de promisiuni, mari companii și celebrități făcând promisiuni că vor dona bani pentru refacerea monumentului. Până în prezent însă, doar 9% dintre promisiunile de donaţii au fost concretizate, a arătat ministrul francez al Culturii, Franck Riester.

  Oficialul francez a dat și cifrele concrete: din suma totală promisă de 850 de milioane de euro, doar 80 de milioane de euro au fost trimise de donatori.

  Promisiunile de donaţii au fost făcute unui număr de patru structuri: La Fondation de France, la Fondation pour le patrimoine, la Fondation Notre-Dame şi Centre des monuments nationaux, precum şi statului francez.

  Deocamdată donațiile vin mai ales de la persoane private. Sunt așteptate companiile care au promis că vor sprijini refacerea catedralei, mai ales că acest companii și-au făcut o reclamă puternică în perioada de mare emoție de după incendiul din 15 aprilie, dorind să apară în media ca mari donatoare.

  Pe 11 mai, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experţi "ambiţios".

  Experţii au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 şi 700 de milioane de euro.

  Mâine va fi oficiată, de altfel, prima slujbă din catedrala Notre-Dame după incendiul care a devastat celebrul monument parizian, motiv pentru care, în Franța, s-a reluat dezbaterea cu privire la restaurarea catedralei și a fondurilor necesare acestui demers.

  Тема:
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)

  Tematic

  Incendiul de la Notre-Dame: multe biserici incendiate în Franța într-un singur an - VIDEO
  Incendiul de la Notre-Dame: Macron provoacă nemulţumiri – ce i-au solicitat experţii
  Nouă versiune privind incendiul de la Notre-Dame: un „act criminal”
  Incendiul de la Notre-Dame: primul reportaj din interiorul catedralei - imagini inedite
  Întrebări la o lună după incendiul de la Notre-Dame: „Unde sunt rezultatele anchetei?”
  Tagurile:
  Franța, Notre Dame


  Știrile Zilei