15:52 07 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  21803

  Dacian Cioloș a devenit liderul grupului lui Macron în Parlamentul European și va fi cel mai probabil contracandidatul lui Iohannis la președinția României

  BRUXELLES, 19 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Cioloș a fost ales liderul grupului ”Înnoiește Europa” cu 64 de voturi din totalul de 110 europarlamentari cât are această mișcare politică patronată de președintele Franței. Așadar un scor destul de strâns în care determinant a fost sprijinul eurodeputaților francezi.

  Legăturile lui Cioloș cu Franța sunt multiple, el este căsătorit cu o franțuzoaică dintr-o familie importantă, a beneficiat de sprijinul Parisului și când a devenit comisar european pe agricultură, iar mâna lui Macron și-a făcut simțită prezența și de data aceasta în cariera lui Cioloș.

  Prin acest pas, Dan Barna este înlăturat efectiv de la candidatura la prezidențiale, iar Cioloș se poziționează ca cel mai influent român la nivel european, primul care deține șefia unui grup politic, postură din care va fi contracandidatul lui Iohannis la prezidențiale.

  ”Președinția grupului Renew Europe e doar un pas în construcția politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru”, a scris Cioloș pe Facebook la aflarea veștii.

  ”Am dovedit că merităm încredere la alegerile din 26 mai, am dovedit că suntem parte integrantă a forțelor politice relevante ale Europei. Vom continua să aducem cât mai mult din Europa în România prin activitatea noastră la Bruxelles și în cabinetele de europarlamentari pe care le vom deschide în toată țara”, promite Cioloș, ceea ce înseamnă deja începutul campaniei electorale.

  El recunoaște că îl interesează politica internă: ”Acum trecem la pasul următor și începem construcția politică internă prin care să le oferim cetățenilor români un viitor așa cum îl merită”. Cu siguranță, este vorba de prezidențiale.

  Consecința alegerii lui Cioloș ca șef al grupului lui Macron e evidentă: Germania și Franța se vor bate pe Cotroceni prin Iohannis și, respectiv, Cioloș.  Știrile Zilei