11:28 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.

  Încă un dezacord UE-SUA: Europa sprijină Cuba împotriva Washingtonului

  © Sputnik / Алексей Витвицкий
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14730

  În plină înăsprire a embargoului impus de SUA, Cuba primește sprijin de la Uniunea Europeană care critică, în plus, politica americană față de Havana.

  BRUXELLES, 22 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Uniunea Europeană și-a manifestat sprijinul față de Cuba și a criticat politica înăspririi ebargoului american împotriva acesteia, ceea ce reprezintă un nou diferend între Washington și Bruxelles.

  Uuniunea Europeană "condamnă cu fermitate măsurile extrateritoriale unilaterale faţă de Cuba care contravin dreptului internaţional. Suntem preocupaţi de impactul negativ al înăspririi embargoului american", a declarat comisarul european pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, Neven Mimica.

  În semn de sprijin, Comisarul european amintit a participat la Havana la un forum privind afacerilor în Cuba, destinat promovării investiţiilor în insulă.

  "Este foarte pertinent să particip la acest forum (...) şi să subliniez rolul de sprijin al Uniunii Europene în acest context dificil", a declarat Mimica în faţa presei.

  Potrivit comisarului european, UE doreşte "să susţină angajamentul Cubei de a ameliora mediul investiţional pentru a încuraja actorii economici şi financiari ai Uniunii Europene să pună în practică iniţiative comune".

  Intervenția UE are loc în contextul în care Washingtonul a adăugat Cuba pe lista neagră, înăsprind o serie de măsuri cum ar fi restricţionarea călătoriilor cu vase de croazieră spre Cuba, ceea ce afectează turismul din insulă.

  UE, în prezent cel mai important investitor străin în Cuba, şi-a mai manifestat sprijinul politic pentru Havana în mai multe dispute cu Washingtonul, printre care embargoul aplicat din 1962 şi recenta intrare în vigoare a capitolului III al Legii Helms-Burton, care permite acţionarea în justiţie a întreprinderilor străine prezente pe insulă.

   

  Tematic

  Comisar European: Rusia, Turcia și SUA trebuie să negocieze cu UE ca cu un tot întreg
  Euroscepticii din Parlamentul European vor să fie mediatori între UE și Rusia
  Europarlamentarii nu renunță: Moldovenii vor intra în UE cu plată și permis special
  Tagurile:
  Cuba, SUA, UE


  Știrile Zilei