12:41 06 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Japan's Prime Minister Shinzo Abe is flanked by U.S. President Donald Trump and China's President Xi Jinping during a meeting at the G20 leaders summit in Osaka, Japan, June 28, 2019

  Summit-ul G20, ziua a doua: Discuţii despre schimbările climatice, Egalitate şi bilaterale

  © REUTERS / KEVIN LAMARQUE
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Summitul G20 de la Osaka, Japonia 2019 (25)
  13910

  În cursul celei de-a doua zi a summit-ului G20, liderii țărilor majore ale lumii să organizeze summit-uri speciale privind schimbările climatice și egalitatea, în timp ce se aşteaptă ca întâlnirile în marja summit-ului scoată la lumină evenimentele internaționale majore, inclusiv livrarea S-400 către Turcia și războiul comercial dintre China şi SUA.

  BUCUREŞTI, 29 iun - Sputnik. Cea de-a doua zi a summit-ului G20 a început cu președintele american, care a scris pe Twitter că intenționa să se întâlnească cu președintele Xi din China și că va "părăsi Japonia pentru Coreea de Sud (cu Președintele Moon)", că va vizita Zona Demilitarizată (DMZ) între Coreea de Sud și Nord, în cadrul vizitei sale viitoare la Seoul, spunând că, dacă liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi și el acolo la invitația sa, se vor vedea "două minute".

  "Nu știu unde este acum Kim, poate că nu este în Coreea de Nord, dar am spus că dacă președintele Kim ar vrea să se întâlnească, voi fi la graniță ... Vom vedea. Dacă e acolo, ne vom vedea unul cu altul timp de două minute. Asta e tot ce putem. Dar asta va fi bine", a declarat Trump jurnaliştilor mai târziu, la începutul întâlnirii cu Mohammed Bin Salman Al Saud, prinţul saudit al coroanei, în marja summitului G20.

  Casa Albă a declarat în această dimineață că președintele Trump și prinţul saudit al coroanei, Mohamed bin Salman, au discutat despre tensiunile, comerțul și drepturile omului dintre SUA și Iran. Potrivit informaţiilor, Trump a declarat că "el a făcut o treabă spectaculoasă", deschizând țara pentru noi oportunități, inclusiv pentru femei.

  După aceasta, liderii au în program două sesiuni. Sesiunea privind schimbările climatice, programată pentru ziua de astăzi, este de așteptat să fie una dintre cele mai controversate, unele guverne fiind departe de modul în care poate fi redus gunoi de plastic care poluează oceanele. Agenția japoneză de știri Kyodo a raportat că liderii G20 în ansamblu sunt pregătiți să fie de acord cu obiectivul de a reduce emisiile de deșeuri de plastic la zero până în 2050. Cu toate acestea, nu există un acord clar dintre lideri privind alte aspecte ale ecologiei. De exemplu, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu va semna comunicatul final dacă nu menționează Acordul climatic de la Paris, care a intrat în vigoare în 2016.

  Grupul celor 20 s-a alăturat, de asemenea, prim-ministrului japonez al țării gazdă, Shinzo Abe, în prezentarea sprijinului acordat femeilor pentru a ajuta femeile să elimine diferența dintre bărbați în domeniul finanțelor și alte forme de împuternicire economică în timpul celei de-a doua sesiuni.

  Între timp, președintele rus Vladimir Putin a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declara că, în timpul întrevederii lor bilaterale, Putin și Merkel vor discuta probabil, despre următoarea întâlnire cu privire la soluționarea crizei ucrainene în așa-numitul "format normand".

  Mai devreme sâmbătă, Peskov a declarat că Putin a vorbit despre discuțiile în formatul normand în timpul întâlnirii cu președintele francez Emmanuel Macron de la Osaka, vineri. Ambii președinți au remarcat necesitatea reînnoirii discuțiilor, printre care se numără Germania, Rusia, Ucraina și Franța.

  Putin a avut, de asemenea, o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Părțile au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul investițiilor, Putin salutând comerțul bilateral în creștere și fluxul în creștere al turiștilor ruși în Turcia. Ei au discutat, de asemenea, despre livrarea sistemelor de apărare aeriană S-400, fiind de acord că ar trebui să înceapă fără întârziere. Erdogan va purta, de asemenea, discuții cu președintele SUA mai târziu astăzi, iar problema livrării sistemului rusesc de apărare anti-rachetă va fi unul dintre subiectele abordate.

  Între timp, Trump s-a așezat pentru discuții cu omologul său chinez, Xi Jinping, vorbind de intenții bune, fiind una dintre cele mai anticipate întâlniri din cadrul summit-ului. Trump a spus că a crezut că întâlnirea va fi "foarte productivă", în timp ce Xi a povestit epoca "diplomației de ping-pong", care a ajutat două generații să înceapă relațiile SUA-China și a sugerat că "cooperarea și dialogul sunt mai bune decât frecare și confruntare .“

  Тема:
  Summitul G20 de la Osaka, Japonia 2019 (25)
  Tagurile:
  Japonia, summit, G20


  Știrile Zilei