00:48 07 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.31
 • RUB0.24
 • RON4.04
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Summitul G20 de la Osaka, Japonia 2019 (25)
  25850

  Preşedintele rus Vladimir Putin i-a sugerat omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul întrevederii bilaterale în marja summit-ului G20 de la Osaka, că trebuie evaluată cooperarea investiţională între Rusia şi Turcia.

  BUCUREŞTI, 29 iun - Sputnik. La începutul discuțiilor, Putin a menționat că este bucuros să se întâlnească din nou cu Erdogan și să discute problemele relevante cu omologul său turc.

  "În primul rând, aș dori să menționez creșterea cu 16% a comerțului în 2018. Amândoi știm că există o investiție destul de mare în valoare de 10 miliarde de dolari din partea ambelor părți, iar acum cred că ar trebui să o stimulăm, având în vedere problema creării unei platforme de investiții de 900 de milioane de euro [peste 1 miliard de dolari] ", a spus Putin.

  Putin a reamintit că Turcia și Rusia implementează proiecte comune. În special, Ankara va participa în calitate de țară parteneră la evenimentul industrial rus Innoprom în iulie, a explicat președintele rus.

  Liderul de la Kremlin a continuat prin a sublinia o creștere a fluxurilor turistice bilaterale.

  "Anul trecut, șase milioane de turiști din Rusia au vizitat Turcia, este un număr record, bineînțeles [turiştii] nu sunt zgârciţi, turiștii noștri știu să se relaxeze, veniturile partenerilor noștri turci s-au ridicat la 5 miliarde de dolari", a remarcat Putin.

  Putin a spus, de asemenea, că el a crezut în faptul că programul de amploare din anul turco-rus de cultură și turism va aduce noi rezultate în aceste domenii.

  Erdogan a început în mod tradițional întâlnirea prin salutarea lui Putin și l-a numit pe președintele rus "prieten drag".

  "Aș dori să menționez că recent am dat un impuls relațiilor ruso-turce", a spus Erdogan.

  Președintele turc a continuat, reamintind că următoarea reuniune a unei comisii mixte va avea loc în Turcia.

  Erdogan a abordat, de asemenea, punerea în aplicare a proiectului Akkuyu nuclear power plant, reamintind că va fi importantă lansarea primei unități în 2023.

  "Pe de altă parte, considerăm că este foarte important ca echipamentul non-nuclear să provină de pe piața turcă", a menționat Erdogan.

  Președintele turc a subliniat, de asemenea, că dragostea turiștilor ruși pentru țara sa a dat un impuls suplimentar dezvoltării industriei ospitalității turcești.

  Sistemele S-400

  Putin şi Erdogan au discutat şi despre achiziţionarea de către partea turcă a sistemelor de părare S-400, chiar înainte de întâlnirea dintre preşedinţii Turciei şi SUA.

  Procesul de livrare a sistemelor de apărare aeriană S-400 se desfășoară "fără întârzieri" și conform calendarului, a confirmat Erdogan, întrucât acesta și Vladimir Putin au punctat dreptul suveran al Turciei de a-și alege în mod independent furnizorii pentru sisteme apărare, în contradicție cu presiunea masivă din partea Washingtonului.

  Erdogan a subliniat că Turcia apreciază acordul, deoarece nu vine cu nici o constrângere și ar putea avea loc o producție comună de rachete antiaeriene, precum și transferul de tehnologie - ceva ce SUA au refuzat să le ofere.

  Cei doi lideri s-au întâlnit în marja summit-ului G20 în curs de desfășurare din Osaka, Japonia.

  Тема:
  Summitul G20 de la Osaka, Japonia 2019 (25)

  Tematic

  Meniul prânzului liderilor G20 la summit-ul de la Osaka
  Liderii G20 au adoptat o declarație cu privire la economia digitală
  Kremlinul a relatat despre negocierile lui Putin în prima zi a summit-ului G20
  Gestul pe care l-a făcut Trump faţă de Putin la summitul G20 – VIDEO
  Cum a decurs întrevederea lui Putin și Trump pe marja summitului G20
  Summit-ul G20: Putin şi Macron au discutat despre Ucraina şi "formatul normand"
  Tagurile:
  Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin, G20


  Știrile Zilei