00:17 17 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17210

  Charles Michel, care a fost ales ieri președinte al Consiliului European, vine din postul de premier al Belgiei unde conduce un Guvern demisionar de jumătate de an

  BRUXELLES, 3 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Charles Michel a ajuns ministru de la vârsta de 25 de ani, iar premier de la vârsta de 38 de ani, din 2014. Acum, la 43 de ani, Charles Michel, avocat de profesie, trece de la politica națională la cea europeană. Noul președinte al Consiliului European are tradiția politică în sânge, tatăl său, Louis Michel, fiind comisar european.

  Charles Michel a dat dovadă de arta compromisului, foarte apreciată la nivel european unde va trebui să asambleze opiniile din 28 de țări în Consiliul European, plus să se înțeleagă cu Parlamentul European și cu Comisia, ceea ce, după cum s-a văzut și cu ocazia alegerii candidaților pentru funcțiile de top, că nu e lucru ușor.

  Astfel, Charles Michel, a menținut stabilitatea politică în Belgia când a acceptat, în urmă cu cinci ani, să intre în coaliţie cu N-VA, partidul naţionalist flamand care militează pentru independenţa Flandrei, un pas greu de făcut pentru un politician francofon.

  Charles Michel a reușit să păstreze astfel Belgia în creștere economică și echilibru între partea francofonă și cea flamandă timp de patru ani, până când coaliția a primit o lovitură din partea naționaliștilor flamanzi care au refuzat, la finele lui 2018, sprijinirea celebrului pact al ONU privind migraţia.

  La nivelul Consiliului European, alegerea lui Charles Michel pare exact genul de compromis pe care a reușit să îl realizeze și la nivelul Belgiei, prin desemnarea sa armonizându-se poziția Franței – care îl agreează pe Charles Michel pentru că este francofon – cu cea a Germaniei, care nu se simte total înfrântă deoarece alesul nu este francez și, în plus, colaboratoarea apropiată a lui Merkel, Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania, a fost nominalizată, ca parte a pachetului negociat, drept viitorul președinte al Comisiei Europene.

  Tagurile:
  Charles Michel

  Știrile Zilei