17:06 20 August 2019
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.62
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.70
   HMS Daring

  Marea Britanie amenință Iranul cu sporirea prezenței militare

  © Photo: Royal Navy
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  12213

  Londra amenință Teheranul cu sporirea prezenței militare la țărmul Iranului.

  BUCUREȘTI, 22 iul – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat că Iranul trebuie să fie gata de sporirea prezenței militare la țărmul țării, în cazul în va continua să aibă un comportament „periculos”.

  Potrivit lui, Regatul Unit este nevoit să reacționeze la acțiunile Iranului pentru a-și apăra interesele.

  "Dacă Iranul va rămâne în continuare pe această cale periculoasă, ei trebuie să înțeleagă că prețul pe care va trebui să-l plătească este prezența militară mult mai extinsă de-a lungul țărmului. Nu pentru că am vrea să sporim tensiunile, ci doar pentru că libertatea navigației este principiul pe care Marea Britanie și aliații ei vor apăra întotdeauna", a subliniat Hunt într-un discurs rostit luni în parlament.

  În seara de 19 iulie, forțele navale ale Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene a reținut în strâmtoarea Ormuz, în apele teritoriale iraniene petrolierul britanic Stena Impero și l-au însoțit până în portul iranian Bandar Abbas. Echipajul tancherului petrolieri, din 23 de persoae, dintre care trei cetățeni ruși, au rămas la bordul navei însă proprietarul vasului nu poate lua legătura cu ei. Autoritățile iraniene au declarat că membrii echipajului sunt sănătoși, iar petrolierul este ancorat în port. Proprietarii au depus o cerere oficială pentru vizitarea marinarilor, fiind în așteptarea răspunsului.

  Incidentul cu Stena Impero reprezintă, de facto, o acțiune de răspuns ale autorităților iraniene la reținerea unui petrolier iranian de către britanici în Gibraltar pe 4 iulie. Vasul Grace 1 era suspectat de încălcarea sancțiunilor UE împotriva Siriei. În cazul unei anchete desfășurate de poliție a fost reținut capitanul vasului, un asistent și doi membri ai echipajului. Justiția britanică le-a prelungit arestul până pe 15 august.

  Tematic

  Japonia sfidează SUA: Vor continua să procure petrol din Iran
  Iran: Gardienii Revoluției anunță că au doborât o ”dronă-spion” americană
  Politica nechibzuită a SUA față de Iran ar putea devasta lumea, nu doar Orientul Mijlociu
  Putin: Un război între SUA și Iran va fi o catastrofă
  Tagurile:
  Iran


  Știrile Zilei