14:22 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  26701

  O anchetă a fost demarată în Germania unde primarul român al orașului Görlitz a primit amenințări violente pe rețelele de socializare.

  BRUXELLES, 23 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Octavian Ursu este primul român care a câștigat primăria unui oraș german, Görlitz, iar acum primește amenințări pe rețelele sociale, motiv pentru care autoritățile statului au decis să-i asigure măsuri speciale de protecție. O anchetă a fost demarată în acest sens, iar un purtător de cuvânt al Procuraturii a declarat că Octavian Ursu a primit amenințări pe rețelele sociale și, până în acest moment, anchetatorii au identificat trei suspecți, din Saxonia și Brandenburg, care sunt în fața unor acuzații extrem de serioase.

  De asemenea, autoritățile judiciare au declarat că, până la finalizarea anchetei în acest caz, primarul român se află sub protecția statului.

  Octavian Ursu, care nu a dezvăluit conținutul mesajelor de amenințare, a făcut un apel către administratorii rețelelor sociale să ia măsuri împotriva celor care lansează mesaje cu un conținut care incită la violență și ură.

  Octavian Ursu a fost ales primar al orașului Görlitz pe 16 iunie, după al doilea tur de scrutin, cu 55,2% din voturi.

  Anul trecut, Poliția Germană a înregistrat peste 1.400 de mesaje de amenințare motivate politic.

  Octavian Ursu s-a stabilit în 1990 în Görlitz. Românul este înscris în partidul de guvernământ CDU şi a reuşit să-l învingă pe politicianul de la AfD, după ce acesta obţinuse cele mai multe voturi în primul tur.

  Românul a fost sprijinit în turul al doilea de celelalte partide şi de actori, regizori şi scenarişti, în contextul în care industria filmului este o sursă importantă de venit pentru Görlitz. Este oraşul în care s-au filmat mai multe pelicule de succes. Printre ele, „Inglourious Basterds” şi „The Monuments Men”.

  De profesie muzician, Octavian Ursu a obţinut în turul al doilea 55,1% din voturi. În primul tur, desfăşurat la 26 mai, reprezentantul AfD, fostul poliţist Sebastian Wippel, câștigase 36,4% din voturi, în timp ce candidatul creştin-democraţilor obţinuse 30,3% din sufragii.

  Tematic

  Ciudăţenie în Vrancea – deşi mort, un primar e judecat pentru corupţie
  Propunere șoc pentru Andronescu – toți profesorii din ciclul primar, vizați
  Succes românesc! Primul român primar de oraș în Germania
  Tagurile:
  amenințare cu moartea, Germania, Primar

  Știrile Zilei