18:14 20 August 2019
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.62
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.70
  Vladimir Putin și Donald Trump

  Surpriză! New York Times vrea relații mai bune cu Rusia și îl felicită pe Trump

  © Sputnik / Сергей Гунеев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19340

  Echipa editorială de la New York Times, abia ieșită din conspirațiile anti-Rusia, a făcut o schimbare remarcabilă. Acum, ziarul vrea relații de apropiere între SUA și Kremlinul ca să oprească ambițiile Chinei

  BRUXELLES, 23 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. ”Rusiagate” a ținut în prinsoarea sa discursul politic din SUA vreme de doi ani, chiar și după ce raportul lui Robert Mueller l-a exonerat pe președintele Donald Trump de acuzația că ar fi conspirat cu Rusia pentru a fura alegerile din 2016. În media, publicul a fost bombardat cu teorii ale conspirației și cu articole bizare de asamblare a ipotezelor care pretindeau că dovedesc înțelegeri de acest tip, în timp ce congresmenii au creionat legi și mai draconice pentru sancționarea Rusiei, împănându-și mesajele de campanie cu atacuri în direcția Rusiei, arată RT

  În acest timp, Moscova și Beijingul s-au uitat una spre cealaltă, desfășurând exerciții militare comune și crescând volumul schimburilor comerciale până la 100 de miliarde de dolari în 2018. Premierul Dmitri Medvedev a anunțat recent planurile de a construi o nouă autostradă de 2000 de km lungime legând Europa de China, în timp ce președintele Vladimir Putin vrea să conecteze Ruta Mării de Nord a Rusiei cu Drumul Mătăsii maritime chinezești, o rută comercială globală legând China de porturile din Asia de Sud-Est, Africa, Europa și Orientul Mijlociu.

  Ideea unei cooperări tot mai apropiate între Moscova și Beijing îngrijorează boardul editorial al New York Times. Într-un editorial publicat duminică, boardul a scris că ”Președintele Trump are dreptate încercând să stabilească o relație mai bună cu Rusia și să o atragă departe de China”, ceea ce constituie în sine un compliment remarcabil din partea unui ziar care a publicat editoriale cu titluri de genul ”Donald Trump urăște America” și ”Trump este rasist până în măduva oaselor” numai în ultimele cinci zile.

  Boardul editorial sugerează că SUA ar putea să își întărească cooperarea cu Rusia în domeniul explorării spațiale și în regiunea arctică – zone neatinse de ”Rusiagate”. În completare, noi tratate de control al armelor ar putea fi un pas spre cooperarea geopolitică între cele două superputeri rivale.

  Toate sunt puncte de vedere valide și valoroase, dar de la New York Times? Da, vorbim despre același ziar care anul trecut l-a numit pe Trump ”trădător plin de trădare” în legătură cu întâlnirea sa cu Putin la Helsinki. În loc să caute apropiere în acel moment, ziarul a afirmat că Trump ar trebui ”să își direcționeze toate resursele la dispoziția sa ca să pedepsească Rusia”.

  Vorbim de același New York Times care l-a poreclit pe Trump ”lacheul lui Putin” și care a publicat un video batjocoritor care prezenta o ”poveste de dragoste” între Trump și Putin, presărată cu accente erotice și culminând cu un sărut pe buze între cei doi lideri. E comic pentru că sunt homosexuali, vedeți?

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Алексей Никольский

  Mișcarea i-a surprins pe mulți, cum de exemplu pe expertul George Szamuely care a scris că Washington ”a demonizat Rusia și a blamat-o pentru orice problemă care lovea SUA”, în timp ce publicația NY Times ”l-a ocărât pe Trump ani de zile pentru politica sa extrem de sensibilă, sugerând uneori că Trump proceda astfel doar pentru că era agentul lui Putin și un trădător al SUA”.

  Să nu uităm că boardul editorial de la New York Times nu are aceeași opinie ca și echipa revoltătoare de editorialiști. Totuși, pentru un ziar ai cărui jurnaliști îl disprețuiesc aproape în unanimitate pe președintele SUA, editorialul de duminică reprezintă o repudiere șocantă a ultimilor doi ani de opintire anti-rusească și anti-Trump.

  Poate că publicația care adesea a fost vocea establishment-ului american a realizat, în sfârșit, că acest cal de bătaie numit ”Rusiagate” este de prea mult timp mort pentru a mai putea face o cursă? Sau poate că New York Times a observat că este timpul pentru un nou fel de politică: cea a detensionării. În orice caz, schimbarea este surprinzătoare.

  Tematic

  Putin, despre relațiile dintre Rusia şi SUA în ultimii ani: „Se înrăutăţesc tot mai mult”
  Comisar European: Rusia, Turcia și SUA trebuie să negocieze cu UE ca cu un tot întreg
  Rusia îndeamnă SUA și Israelului la o aliere împotriva teroriștilor din Siria
  Cele mai multe atacuri cibernetice împotriva țintelor din Rusia provin din UE și SUA
  Președintele Boliviei:„Prin Rusia se garantează nonintervenția SUA în orice ţară din lume”
  Putin a spus care este principala diferență dintre Rusia și SUA
  Tagurile:
  The New York Times, Vladimir Putin, Donald Trump, Rusia, SUA


  Știrile Zilei