20:07 16 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.29
  • USD17.51
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.71
    Супермаркет

    Dezvăluire surprinzătoare: sucurile de fructe 100% naturale cresc riscul de cancer

    © Sputnik / Miroslav Rotari
    Internaţional
    Sa primesc un link scurt
    15911

    Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase, chiar dacă sunt consumate în cantități mici, pot duce la apariția cancerului, dezvăluie medicii francezi într-un studiu.

    BUCUREŞTI, 13 aug – Sputnik, Doina Crainic. Medicii din echipa NutriNet-Santé au realizat un studiu care a arătat legătura dintre consumul de sucuri de fructe 100% naturale și băuturile carbogazoase și riscul crescut de cancer.

    Rezultatele au fost publicate pe site-ul British Medical Journal

    În cercetare au fost implicaţi un număr mare de voluntari adulți (peste o sută de mii de cetățeni francezi, a căror vârstă medie era de 42 de ani). Ei au fost chestionaţi cu privire la vârstă, sex, educație, incidența cancerului în rândul membrilor familiei, activitatea fizică și obiceiurile nesănătoase, în special fumatul, potrivit Sputnik France.

    Medicii au descoperit o legătură între consumul de băuturi dulci, inclusiv sucurile 100% naturale de fructe, și riscul dezvoltării cancerului, în special a cancerului de sân. De asemenea, ai au subliniat că poate fi vorba chiar de o cantitate mică a acestor sucuri.

    „O creştere cu 100 de mililitri a consumului zilnic mediu de băuturi dulci a fost asociată cu o creştere cu aproximativ 18% a riscului dezvoltării cancerului”, se precizează în studiu. Mai mult, „potrivit subanalizelor, consumul de sucuri 100% naturale și de băuturi cu zahăr (…) a fost asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a cancerului în general”.

    Medicii spun că băuturile îndulcite, consumate pe scară largă în țările occidentale, pot constitui un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea cancerului.

    Anterior, experții americani au precizat că sucurile de fructe prezintă un pericol mai mic decât în cazul băuturilor cu zahăr. Potrivit acestora, cantitatea maximă zilnică de suc pentru un adult este 240 de mililitri.

    Prin urmare, în ciuda faptului că în general sucurile de fruncte 100% naturale sunt considerate sănătoase și a unor studii care sugerează riscuri mai mici pentru sănătate în comparație cu băuturile îndulcite cu zahăr, totuşi, sucurile de fructe 100% naturale conțin, în general, un nivel ridicat de zahăr simplu (10,3 g/100 ml în acest studiu), iar indicele glicemic al acestora este mai mare decât cel al fructelor întregi.

    Mai mult, fibrele fructelor întregi încetinesc absorbţia zahărului, iar sucul din fructele proaspăt stoarse nu mai conţine multe fibre.

    „Un pahar de suc de fructe, fie el cumpărat de la magazin sau din fructe proaspăt stoarse, conține echivalentul a 8 lingurițe de zahăr la 330ml lichid! Când zahărul este combinat în formă să naturală (în fructul întreg), creează mult mai puține probleme întrucât fibrele conținute de fruct au tendința de a încetini absorbția zahărului și de a preveni supraconsumul de fructe (ceea ce nu se poate spune despre suc)”, scrie site-ul mămica.ro

    Potrivit specialiştilor, fructoza din fructe este la fel de nocivă ca și zahărul, întrucât crește nivelul insulinei și al trigliceridelor, conducând la creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului şi riscului dezvoltării diabetului de tipul 2.

    Tematic

    Atitudinea neomenească a medicilor față de pacienții cu cancer - Video
    Chișinăul își asigură confortul cu prețul îmbolnăvirii de cancer a unui sat întreg
    Atenţie: Patru simptome care anunţă cancer de piele – ce dezvăluie cercetatorii
    Tagurile:
    Fructe, Cancer, Suc


    Știrile Zilei