18:23 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.07
 • USD18.34
 • RUB0.23
 • RON4.16
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)
  642 0 0

  Catedrala Notre-Dame, salvată de un incendiu devastator în luna aprilie, este încă în pericol de a se prăbuşi - o "urgenţă" care justifică reluarea lucrărilor de consolidare întrerupte de ameninţarea unei poluări cu plumb, a precizat Ministerul Culturii din Franța

  BRUXELLES, 14 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. "Azi, edificiul face în continuare obiectul unei decret de pericol public din partea prefectului poliţiei, datând din 17 aprilie, iar noi căderi de pietre din bolţile naosului s-au produs foarte recent în urma episodului de caniculă", a precizat Ministerul Culturii din Franța, arătând că dezastrul de la Notre Dame este departe de a fi rezolvat.

  Lucrările de consolidare şi securizare la catedrală, care a fost aproape de a se prăbuşi în timpul incendiului devastator din 15 aprilie, au fost întrerupte pe 25 iulie din cauza riscului de contaminare cu plumb.

  În timpul dezastrului, particule emise de sutele de tone de plumb din structura catedralei, în special din acoperiş şi din fleşa sa octogonală, s-au răspândit şi îi pot contamina acum pe lucrătorii de pe şantier, dar şi pe rezidenţi.

  Lucrările urmează să se reia la începutul săptămânii viitoare.

  "Doar urgenţa legată de acest risc persistent de prăbuşire justifică ritmul lucrărilor începute pe 16 aprilie", a insistat Ministerul.

  "Toate instituţiile statului implicate (...) au făcut din sănătatea lucrătorilor de pe acest şantier o prioritate absolută, primând asupra oricăror alte consideraţii", a explicat Ministerul, răspunzând acuzaţiilor celor care acuză neglijenţa autorităților, în special cu privire la riscul unui nivel ridicat de plumb în sânge.

  "Recomandările inspectoratului de muncă au fost deja luate în considerare în mare măsură de către autoritatea contractantă şi vor continua să fie luate în considerare pe durata întregii operaţiuni de conservare şi restaurare a catedralei", a dat asigurări ministerul.

  Тема:
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)

  Tematic

  Nouă versiune privind incendiul de la Notre-Dame: un „act criminal”
  Incendiul de la Notre-Dame: primul reportaj din interiorul catedralei - imagini inedite
  Întrebări la o lună după incendiul de la Notre-Dame: „Unde sunt rezultatele anchetei?”
  Ipocrizie occidentală: doar 9% din promisiunile de bani pentru Notre-Dame s-au concretizat
  Tagurile:
  Prăbuşit, Notre Dame


  Știrile Zilei