17:46 29 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.99
 • USD17.03
 • RUB0.22
 • RON4.10
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17120

  Un miliardar american acuză pe fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, de însușirea banilor oferiți de Fondul Monetar Internațional.

  BUCUREȘTI, 17 aug – Sputnik. Omul de afaceri american, de origine ucrainean, miliardarul Sam Kislin, a declarat într-un interviu oferit publicației Strana.ua că fostul președinte, Petro Poroșenko, a scos din țară peste opt miliarde de dolari în ultimii cinci ani.

  Antreprenorul a declarat că Poroșenko și procurorul general al Ucrainei, Yurie Luțenko sunt niște corupți care au activat “pentru propriile buzunare și au furat foarte mulți bani”.

  “În perioada mandatului său, Poroșenko a scos din Ucraina peste opt miliarde de dolari. Doar din datele pe care le cunosc prin intermediul companiei de stat Centrenergo au fost scoase între 700 și 800 milioane de dolari”, a declarat Kislin.

  Omul de afaceri susține că pe numele fostului lider ucrainean în SUA au fost intentate câteva dosare penale, dintre care unul vizează scoaterea din țară a mijloacelor financiare ale unei tranșe primite de Kiev din partea FMI în valoare de un miliard de dolari.

  Potrivit lui, la indicația lui Poroșenko acești bani ar fi fost utilizați în alte scopuri: „Au fost scoase sub forma refinanțării a unor bănci comerciale, iar ulterior au plecat prin alte buzunare”.

  În perioada în care Poroșenko era președinte, lui Kislin i-a fost interzisă intrarea în Ucraina după ce acesta a făcut publice informațiile despre schemele de corupție a fostului președinte. Miliardarul a sosit zilele acestea în Ucraina „pentru a se întâlni cu noua conducere a țării”.

  Recent, Biroul de Stat de Investigații din Ucraina a intentat 11 dosare penal în care este vizat Poroșenko, dintre care în trei acesta are statut de martor. Procurorul General al Ucrainei, Yurie Luțenko declarase că în toate dosarele în care este menționat numele lui Poroșenko fost președinte are statutul de martor.

  Tematic

  Dezbaterile Zelenski – Poroșenko: mai puțini spectatori decât s-a așteptat
  Poroșenko și-a recunoscut înfrângerea în alegeri după anunțarea rezultatelor exit-poll
  Poroșenko promite să revină în fotoliul de președinte
  Tagurile:
  Corupție, FMI, Ucraina, Petro Poroșenko

  Știrile Zilei