23:14 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Angela Merkel Viktor Orban

  Viktor Orban și Merkel au sărbătorit împreună 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier

  © AFP 2019 / ATTILA KISBENEDEK
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  82 0 0

  Prezentă la invitația lui Viktor Orban în Ungaria la un eveniment care amintește de cei 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, cancelarul german Angela Merkel a pledat pentru o Europă a ”solidarităţii şi libertăţii”.

  BRUXELLES, 19 august- Sputnik, Daniela Porovăț. La invitaţia premierului ungar Viktor Orban, Angela Merkel s-a deplasat astăzi în Ungaria, în oraşul de frontieră Sopron, unde, la 19 august 1989, peste 600 de germani din Republica Democrată Germană (RDG), care se aflau în vacanţă în Ungaria, au profitat de deschiderea unui post de frontieră cu Austria cu ocazia unui ”picnic paneuropean” pentru a fugi în Vest.

   Angela Merkel
  © AFP 2019 / Johanes Eisele

  Evenimentul a constituit o breşă decisivă în Cortina de Fier, această separare ideologică şi apoi fizică, instalată în Europa la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, între zona de influenţă sovietică în Est şi ţările din Occident, simbolizată prin Zidul Berlinului.

  Acest picnic ”a devenit un simbol internaţional care a demonstrat că dorinţa de libertate nu poate fi abandonată”, a apreciat Angela Merkel în discursul pronunţat alături de Viktor Orban, după o slujbă religioasă într-o biserică din oraş.

  ”Sopron a demonstrat ceea ce ne face pe noi să fim europeni”, a mai spus Merkel, subliniind că picnicul a fost ”o poziţie în favoarea solidarităţii, libertăţii şi păcii, pentru o Europă cu faţă umană”.

  Acestea sunt valorile care trebui să continue ”să unească Europa”, a susţinut cancelarul german, invitând la ”combaterea cauzelor exodului şi persecuţiilor” care îi determină pe refugiaţi din ”zonele de război şi în criză” să ia calea exilului, spre Europa în special.

  Politica europeană de azil a provocat în ultimii ani tensiuni puternice reflectate prin poziţiile divergente ale Angelei Merkel şi Viktor Orban la apogeul valului de refugiaţi în 2015.

  În timp ce Angela Merkel, cancelarul conservator al Germaniei, a pledat la început pentru o politică de deschidere faţă de refugiaţi, premierul ungar suveranist a opus un refuz categoric imigraţiei în numele apărării valorilor creştine.

  Veterani ai politicii europene - Angela Merkel este la putere din 2005, iar Viktor Orban din 2010 - cei doi lideri s-au întâlnit ultima oară în iulie 2018 cu ocazia unei vizite efectuate de Viktor Orban la Berlin.

  ”Deschiderea Cortinei de fier în Ungaria a deschis calea spre reunificarea germană”, a evocat Viktor Orban tot astăzi. ”Ştiam că eliberarea noastră de sub jugul sovietic nu va fi definitivă decât cu o Germanie unificată”, a adăugat el.

  Tematic

  Alternativa pentru Germania a depășit partidul lui Merkel
  Declarație incredibilă a lui Iohannis – preia tema lui Dragnea și Viktor Orban?!
  Viktor Orban a zburat cu low-cost, dând naștere speculațiilor
  Tagurile:
  Victor Orban, Angela Merkel


  Știrile Zilei