21:39 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Matteo Salvini

  Salvini nu renunță la anticipate. Situație incertă în Italia

  © Sputnik / Алессандро Рота
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  10210

  Premierul Giuseppe Conte urmează să se adreseze în plenul Senatului italian astăzi la ora locală 15:00, la două săptămâni după ce vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini a anunţat că doreşte alegeri anticipate.

  BRUXELLES, 20 august- Sputnik, Daniela Porovăț. Guvernul din Italia, format din coaliția Liga-Mișcarea 5 Stele se îndreaptă azi către pierderea sprijinului parlamentar, după 14 luni de guvernare în care Matteo Salvini a dominat categoric scena politică din Peninsulă. Mai departe însă, evoluţiile de pe scena politică italiană sunt marcate de incertitudine.

  Este de aşteptat ca astăzi Giuseppe Conte, şeful guvernului, să încerce să riposteze la avântul lui Salvini, după care să se confrunte cu o moţiune de cenzură sau să îşi prezinte demisia în faţa preşedintelui ţării, Sergio Mattarella.

  Salvini nu a dat semne că ar renunța la convocarea unor alegeri anticipate. În calitate de lider al partidului Liga, aflat pe val în opțiunile electoratului, el ar câștiga scrutinul respectiv şi ar deveni premier.

  Partenerul său de coaliţie, Mişcarea 5 Stele (M5S), știe că nu este avantajat de alegeri, fiind în scădere de popularitate, așa că încearcă să blocheze planurile lui Salvini prin formarea unui guvern alternativ cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga). Un asemenea executiv  este însă împotriva naturii, date fiind animozităţile istorice dintre M5S şi PD.

  În cazul demisiei premierului Conte, preşedintele Sergio Mattarella ar urma să ţină consultări cu liderii partidelor parlamentare pentru a vedea dacă poate fi format un alt guvern sau dacă singura soluţie este organizarea de alegeri anticipate.

  Pe de altă parte, la începutul săptămânii trecute Matteo Salvini a anunţat că a acceptat o solicitare din partea Mişcării 5 Stele de a supune imediat la vot propunerea de reducere a numărului de parlamentari italieni de la 945 la 600, dar numai cu condiţia ca aceasta să fie urmată de alegeri legislative la nivel naţional.

  Tematic

  Salvini îl apreciază pe noul premier britanic Boris Johnson
  Salvini este categoric: ”Nu acceptăm ordine sau șantaje de la Germania”
  Președintele ales al Comisiei Europene îi dă dreptate lui Salvini
  Șoc politic în Italia! Salvini cere anticipate!
  Salvini îl invită pe Richard Gere să îi cazeze pe migranți la Hollywood, în vilele sale!
  Va scoate Salvini Italia ”în afara UE”?
  Salvini, de neoprit: se pregătește de anticipate
  Mișcarea 5 Stele se recunoaște învinsă: nu mai vrea la guvernare cu Salvini
  Tagurile:
  Anticipate, alegeri parlamentare, Italia, Matteo Salvini


  Știrile Zilei