19:55 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  45242

  Summitul G7 demarează cu scandal. În timp ce Trump vrea taxe suplimentare pentru vinurile franțuzești, Macron îl ceartă pe Bolsanoro pentru incendiile din Amazon, iar protestatarii anti-G7 se bat cu poliția

  BRUXELLES, 24 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Preşedintele american Donald Trump a ameninţat din nou, chiar înainte de summitul G7 care are loc la Biarritz, în Franţa, că va impune taxe vamale suplimentare pe vinurile franţuzeşti.

  Afirmând că se aşteaptă la discuţii "foarte constructive" în timpul summit-ului de la Biarritz, el le-a spus jurnaliştilor că se gândeşte la represalii în urma unei taxe a Franţei aplicată giganţilor americani din sectorul high-tech.

  "Nu-mi place ce a făcut Franţa", a spus el. "Nu vreau ca Franţa să impună taxe companiilor noastre. Este foarte nedrept. Dacă o vor face, noi vom impune tarife vamale pe vinurile lor. Tarife aşa cum n-au mai văzut niciodată", a adăugat el, precizând că are "relaţii foarte bune" cu omologul fancez Emmanuel Macron.

  Disputa dintre SUA și Franța pe taxe nu e singurul scandal de la G7. Macron l-a acuzat pe președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, că a minţit şi că va bloca semnarea Mercosur, spre nemulțumirea altor lideri europeni.

  Summit-ul G7 din Franța
  © AFP 2020 / BERTRAND GUAY
  Summit-ul G7 din Franța

  Astfel, preşedintele Macron crede că omologul său brazilian Jair Bolsonaro a minţit în privinţa angajamentelor pentru protejarea mediului, iar din acest motiv Franţa se opune acordului de liber-schimb UE - Mercosur. O sursă din Elysée a precizat pentru France Presse că  «preşedintele Emmanuel Macron nu poate decât să constate că preşedintele brazilian a minţit în cadrul summitului de la Osaka » atunci când şi-a asumat mai multe angajamente de mediu.

  Саммит G7 в Канаде
  © AP Photo / Jesco Denzel / German Federal Government

  Emmanuel Macron a menționat într-un tweet «o criză internaţională» şi a precizat că va aborda «această urgenţă» în cadrul G7 din Biarritz. Pentru a valida acordul, Franţa ceruse Braziliei să se angajeze că protejează mediul, angajamentele fiind discutate în cadrul summitului din Osaka, în cadrul G20. 

  Nu toată lumea este de acord cu poziția dură a lui Macron. Angela Merkel şi premierul canadian Justin Trudeau, membri ai G7, consideră că este nevoie ca subiectul să fie analizat la Biarritz.

  Summit-ul G7 din Franța
  © AFP 2020 / IAN LANGSDON
  Summit-ul G7 din Franța

  În plus, preşedintele brazilian l-a acuzat pe omologul francez că doreşte să obţină câştiguri politice personale de pe urma situaţiei.

  Numai preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, face apel la unitate, dar el este pe final de mandat și nu mai are o miză politică. El a declarat că summit-ul G7 de la Biarritz va fi „un test al unităţii şi solidarităţii”, în contextul în care liderii statelor membre nu au reuşit în ultimul an să se pună de acord în unele privinţe.

  El a mai adăugat că dacă preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va folosi eventuale creşteri de tarife vamale ca unealtă politică, situaţia la nivel mondial ar putea deveni riscantă.

  Summit-ul G7 din Franța
  © AFP 2020 / LUDOVIC MARIN
  Summit-ul G7 din Franța

  Ca și cum nu ar fi fost destul, Summitul este marcat de proteste violente în apropierea locului desfășurării, celebrele Veste Galbene fiind implicate pentru a-i face viața și mai grea lui Macron. 17 protestatari au fost deja arestați și patru polițiști răniți după un tir de mortieră la Urrugne, în Pirinei, ceea ce arată că vor fi confruntări dure între manifestanți și forțele de ordine.

   

   

   

  Tagurile:
  Donald Tusk, Emmanuel Macron, Trump, Proteste, G7


  Știrile Zilei