16:29 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  52201

  Rețelele de socializare abundă în ultimele zile cu multe fotografii ale pădurii tropicale Amazon devorate de flăcări. Cu toate acestea, chiar dacă unele părți ale Amazonului sunt într-adevăr afectate de incendii, majoritatea imaginilor care le ilustrează sunt învechite, relatează ChekskNews. Chiar și cele publicate de Macron au cel puțin 16 ani.

  BUCUREȘTI, 25 aug - Sputnik. Îngrijorați de situația din Amazon, mii de internauți au postat în ultimele zile sub hashtag-ul #PrayForAmazonas fotografii dramatice care arată pădurea Amazon. Și președintele francez a postat joi pe contul său de Twitter un clișeu similar cu cuvintele „casa noastră arde”.

  Cu toate acestea, după o verificare efectuată de CheckNews Liberation și AFP, o mare parte din fotografiile în cauză au fost realizate în ultimii ani și, prin urmare, nu reflectă starea actuală, deși unele părți ale Amazonului sunt de fapt în foc.

  De exemplu, în acest tweet distribuit de peste 1.600 de ori, cele două fotografii au fost făcute în 1989 (stânga) și 2014 (dreapta). În ceea ce privește animalele, maimuțele au fost fotografiate în Jabalpur, India, în 2017. Schița iepurelui calcinat datează din noiembrie 2018 și a fost realizată în California, Malibu, spune CheckNews.

  Fotografia postată de Emmanuel Macron, spune AFP, este de asemenea depășită de timp, datând cel puțin de acum 16 ani, deoarece autorul său, fotograful american Loren McIntyre, care a lucrat pentru National Geographic, a murit în mai 2003. 

  Situația actuală din Amazonia

  Potrivit NASA, care a publicat fotografii din satelit, mai multe regiuni forestiere sunt cuprinse de flăcări, în același timp, potrivit agenției, „incendiile din bazinul amazonian este în acest an aproape de media ultimilor 15 ani”.

  "Deși răspândirea incendiilor pare să fie peste medie în statele Amazonas și Rondônia, aceasta este sub cea din Mato Grosso și Pará", a declarat agenția.  Știrile Zilei