17:08 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Summit-ul G7 din Franța

  G7 cu surprize: Ministrul iranian de Externe a aterizat la Biarritz

  © AFP 2019 / ANDREW HARNIK
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  205 0 0

  Un avion aparținând guvernului iranian a aterizat în Biarritz, Franța, unde are loc summitul G7, iar ministrul de Externe al Iranului era în avion

  BRUXELLES, 25 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Anterior, avionul a fost văzut ducându-l pe ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif  la Oslo și Paris, deși nicio informație cu privire la pasagerii săi nu era disponibilă, arată Sputnik

  Un avion Airbus 321 plane, zborul IRAN05, al guvernului iranian, a aterizat la Biarritz, după ce a plecat din Teheran, a indicat site-ul Flight Radar 24. Apoi, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe iranian a anunțat că Javad Zarif, ministrul însuși, a sosit cu acel avion.

  Purtătorul de cuvânt nu a clarificat motivul vizitei ministrului în Franța, dar a precizat că nu va avea discuții cu președintele SUA sau cu membri ai delegației sale. Ministerul a precizat mai departe că Zarif va pleca spre Teheran mai târziu, în aceeași zi, de unde se va îmbarca pentru o călătorie plănuită deja în Asia.

  Reuters a informat, citând o sursă anonimă, că ministrul iranian ar avea discuții cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian. Întrebat despre sosirea lui Zarif, Trump e refuzat să comenteze.

  Un alt episod straniu a avut loc astăzi la G7. Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a văzut nevoit să infirme astăzi informaţia conform căreia G7 l-ar fi „mandatat” să poarte negocieri cu Iranul în numele ţărilor care fac parte din acest grup.

  „G7 este un grup informal, aici nu există asemenea lucruri precum un mandat oficial dat de cineva altcuiva” din acest grup, a spus Macron.

  În schimb, Macron a declarat că va continua discuţiile cu Republica Islamică Iran „în numele Franţei, dar… în lumina discuţiilor de ieri” de la summitul puterilor economice occidentale şi Japonia.

  Anterior, oficiali diplomatici francezi au susţinut că liderii din G7 l-ar fi autorizat pe Macron să poarte negocieri cu Iranul pentru a reduce tensiunile, însă preşedintele american Donald Trump ar fi respins imediat această idee.

  Întrebat de jurnalişti la summitul de la Biarritz dacă el a autorizat planul lui Macron de a purta discuţii cu Iranul, Trump a declarat în mod categoric „nu”, însă apoi a declarat că nu ar avea nimic de obiectat la nicio încercare de dialog. „Nu putem opri oamenii să discute. Dacă ei vor să discute, ei pot să discute”, a spus Trump, în cadrul întrevederii sale cu premierul nipon Shinzo Abe.

  Donald Trump a mai spus că susţine orice mobilizare a lui Emmanuel Macron menită să calmeze tensiunile şi a subliniat că şi Abe încearcă să discute cu Iranul.

  Gazda summitului, preşedintele francez a declarat că G7 a convenit asupra a două obiective în problema iraniană: ca Teheranul să nu obţină niciodată arme nucleare – acesta neagă că ar avea un astfel de scop -, dar că stabilitatea în regiune trebuie de asemenea menţinută. Nimeni dintre membrii G7 „nu doreşte să se angajeze în acţiuni care să afecteze aceasta” (securitatea regională), a spus Macron.  Știrile Zilei