23:10 16 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Глаз бури

  Imagini apocaliptice: Ochiul unui ciclon „catastrofal” - sute de mii de oameni evacuaţi

  © AP Photo / NOAA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  28311

  O fotografie făcută dintr-un avion surprinde ochiul unui uragan teribil, denumit Dorian, mai exact, ceea ce cercetătorii numesc efectul de „stadion”. Sute de mii de oameni au fost evacuaţi.

  BUCUREŞTI, 2 sept – Sputnik, Doina Crainic. Centrul Național pentru Uragane din SUA (NHC) a publicat o fotografie cu „ochiul” uraganului Dorian, surprins de un „vânător de uragane”.

  Imaginea surprinde ceea ce oamenii de știință numesc efectul de „stadion”, un fenomen în care norii se apleacă sub propria lor greutate și formează un fel de „stadion” imens, de câteva zeci de kilometri.

  „Aceasta este o imagine cu ceea ce oamenii de știință numesc «efectul de stadion» al ochiului uraganului Dorian. Acest fenomen are loc uneori în timpul uraganelor foarte violente”, a scris Centrul pe pagina de Twitter.

  Ochiul ciclonului este o zonă relativ mică în centrul uraganului, unde aproape că nu există vânt și prin care se poate vedea limpede.

  Uraganul Dorian încă face ravagii în Bahamas, fiind vorba de ploi torențiale și vânturi de aproape 300 km/h, viteză încă neegalată în istoria acestui arhipelag din Caraibe.

  Uraganul își continuă cursul incert spre SUA, unde autoritățile au ordonat evacuarea preventivă a sute de mii de oameni din regiunile de coastă.

  Acest uragan de categoria 5, descris drept „catastrofal” de către Centrul Național pentru Uragane din SUA, s-a dezlănţuit duminică, 1 septembrie, în Elbow Cay, pe Insulele Abacos din nord-vestul statului Bahamas, cu cele 700 de insule ale sale.

  Tematic

  Un ciclon puternic s-a abătut peste România. Ce se întâmplă în Republica Moldova
  Noi alerte de Cod Galben şi Portocaliu – Ciclon peste România
  Cel mai puternic ciclon din ultimele două decenii – un milion de oameni evacuaţi: Video
  Atenție: Vești teribile de la Meteo! în weekend - ciclon peste România!
  Alertă meteo! Un ciclon se îndreaptă spre România!
  Tagurile:
  Oameni, catastrofă, ciclon


  Știrile Zilei