08:22 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Vladimir Putin

  Despre ce au discutat Putin și Zelenski în ziua schimbul de deţinuţi între Moscova și Kiev?

  © Sputnik / Алексей Дружинин
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  30760

  Președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au vorbit sâmbătă (7 septembrie) după schimbul de 70 de deţinuţi între Moscova și Kiev la începutul zilei, a informat Kremlinul.

  BUCUREŞTI, 8 sept - Sputnik. Într-o discuţie telefonică, sâmbătă, 7 septembrie, președinții rus și ucrainean au salutat schimbul de 70 de deţinuţi care a avut loc la începutul zilei de ieri între Rusia și Ucraina. Șefii celor două state au subliniat importanța schimbului pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

  Cei doi șefi de stat au discutat și despre problema soluționării conflictului ucrainean. Ei au subliniat în special necesitatea respectării încetării focului și a retragerii forțelor și a echipamentelor de luptă din ambele părți ale liniei de contact.

  În plus, cei doi președinți au convenit să continue pregătirile necesare pentru organizarea Summit-ului în format Normand, în așteptarea faptului că această următoare ședință va duce la rezultate și va contribui la respectarea acordurilor și, mai ales, a celui de la Minsk.

  Schimbul „istoric” de deţinuţi

  Un schimb de 70 de deţinuţi a avut loc sâmbătă, 7 septembrie, între Ucraina și Rusia. Cele două avioane care transportau deţinuţii ucraineni și ruși au aterizat, la Kiev și, respectiv, la Moscova, ca parte a acestei operațiuni fără precedent.

  Printre ucrainenii grațiați de Vladimir Putin se numără cineastul Oleg Sentsov. Pe partea ucraineană, redactorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîşinski, eliberat recent pe cauțiune, a putut reveni în Rusia.

  Diplomația rusă subliniază că schimbul de deţinuţi a fost posibil datorită punerii în aplicare a aranjamentelor încheiate între președinții celor două țări.

  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a considerat la rândul său posibilă o a doua etapă a schimbului. El a anunțat că a vorbit despre asta cu Vladimir Putin.

  Eliberări simultane

  La sfârșitul verii, Rusia și Ucraina s-au pregătit să elibereze simultan persoane condamnate și reținute în fiecare dintre cele două țări.

  La Forumul Economic de Est, președintele rus a spus că problema acestor eliberări va fi rezolvată în viitorul apropiat.

  Tagurile:
  Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Moscova, Kiev


  Știrile Zilei