07:45 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1176120

  Premieră chinezească în Europa. Armata sârbă va primi drone înarmate construite în China în lunile următoare, ceea ce reprezintă primul caz în care aparate de zbor chinezeşti, controlate de la distanţă, sunt vândute unei ţări europene.

  BRUXELLES, 11 septembrie - Sputnik, Daniela Porovăț. În jumătate de an va avea loc livrarea în Serbia a nouă drone Chengdu Pterodactyl-1, care ar putea fi urmată de o comandă de încă 15, informează presa de la Belgrad.

  Se estimează că vânzarea de drone a Chinei este cel mai mare export de echipament militar în Europa din ultimele decenii şi marchează cea mai semnificativă reușită a Beijingului pe un continent unde forţele armate s-au bazat în mod tradiţional pe fabricanţii de arme americani şi europeni.

  China a devenit tot mai angajată economic în Serbia şi în alte ţări din sud-estul Europei, în cadrul proiectului său „Belt and Road” care reface vechiul Drum al Mătăsii, în special în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură precum drumuri, căi ferate şi porturi.

  Avansul Chinei în Europa vine într-un moment în care SUA au provocat un conflict economic cu Beijingul și în care americanii încearcă să blocheze intrarea companiilor chinezești, precum Huawei, pe piețele europene. Și România este prinsă la mijloc în acest conflict americano-chinez, SUA impunând Bucureștiului un memorandum prin care Huawei să fie interzisă în România în zona de tehnologie 5G.

  Chiar astăzi, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a declarat la Cluj Napoca, în cadrul unei dezbateri despre tehnologia 5G, că a cerut oficial Guvernului Dăncilă să transpună în legislație memorandumul încheiat cu SUA pe tema 5G. El a făcut presiuni publice asupra Guvernului să implementeze în legislație memorandumul cu SUA, motivând că dacă prevederile acestuia nu vor fi adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență, licitația pe 5 G nu va mai putea avea loc anul acesta.

  Așadar, în timp ce România ascultă de directivele SUA și blochează investițiile chinezești, Serbia se dotează cu drone sofisticat chinezești și are parte de investiții masive în infrastructură. Și alte țări din Balcani colaborează cu China pe diferite proiecte majore.

  Tematic

  Rusia a prezentat în premieră drona–bufniță la Forumul „Army – 2019”
  La marginea "Lumii". Drona a filmat un crater gigantic de diamante în Iacutia
  Arma viitorului: Drona cu detonare Kalașnikov
  Trump spune că o navă americană a distrus o dronă iraniană în Strâmtoarea Ormuz
  SUA și-ar fi putut doborî propria lor dronă din greșeală, spune un oficial iranian
  Tagurile:
  drone, Serbia, China


  Știrile Zilei