17:21 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Boris Johnson

  Ungaria ar putea juca un rol crucial în Brexit, împiedicând amânarea acestuia

  © AFP 2019 / DOMINIC LIPINSKI
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (562)
  20520

  UE se teme că Boris Johnson va convinge Ungaria să-şi exercite dreptul de veto împotriva amânării Brexitului, ajutându-l pe Boris Johnson să obțină o ieșire rapidă din UE în 31 octombrie.

  BRUXELLES, 13 sept - Sputnik, Daniela Porovăț.Uniunea Europeană se teme că Boris Johnson complotează pentru a convinge Ungaria să-şi folosească dreptul de veto împotriva amânării Brexitului, într-o mişcare care ar creşte dramatic riscul ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar fără un acord.

  Prim-ministrul Johnson a spus, săptămâna trecută, că ar prefera „să zacă mort într-un şanţ”, decât să meargă la Bruxelles pentru a cere UE să amâne încă o dată Brexitul. Însă oficiali ai UE – care este în favoarea unei prelungiri, dacă aceasta e singura cale pentru a prevenit un Brexit fără acord – se tem că unul dintre propriii lor lideri ar putea să ajute planurile lui Johnson.

  Ca un divorţ fără acord să fie evitat, toate cele 27 membre UE trebuie să fie de acord cu prelungirea perioade de prelungire a Brexitului, la un summit din octombrie, de la Bruxelles. Oficialii UE au recunoscut, în privat, că nu le rămâne multe de făcut ca să încerce să oprească un lider din a-şi exprima dreptul de veto. Dacă un stat își folosește dreptul de veto, îi dă mână liberă Londrei să iasă din UE fără acord, iar Brexitul să nu mai poată fi amânat.

  Ei sunt îngrijoraţi că Johnson ar putea încerca să-l convingă pe premierul ungar Viktor Orban, care a avut propriile sale confruntări cu Bruxellesul, pe teme precum migraţia şi statul de drept, să-l ajute. Oficialii cred că Marea Britanie încearcă să-l câştige pe Orban ca aliat care se va bucura de ocazia de a se opune instituţiilor europene.

  „Dacă există o astfel de cerere, vom lua propria noastră decizie”, a spus ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în cadrul unui interviu de joi, de la Budapesta. „Câteva state mari din Europa de Vest vor să pună capăt acestui lucru şi vor să decidă dacă-i albă sau neagră, aşa că probabil decizia noastră nu va fi cea mai importantă în această problemă”, a adăugat el.

  Johnson este într-o bătălie cu membrii Parlamentului britanic, privind planul său de a scoate Marea Britanie din UE la data stabilită de 31 octombrie, fie ce o fi. 

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (562)

  Tematic

  Situaţie fără precedent în UK: suspendarea Parlamentului -ce urmează, se amână iar Brexit?
  Brexit: întorsătură bruscă de situaţie pentru cetăţenii UE - decizie de ultimă oră
  Brexit ar putea duce la ieftinirea berii în pub-urile britanice
  Brexit fără acord: cum vor fi afectate călătoriile – paşapoarte, permise, controale la vamă
  Tagurile:
  Ungaria, Brexit


  Știrile Zilei