23:13 14 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  5300

  Premierul Ungariei se declară optimist cu privire la noua Comisie Europeană și declară că aceasta îşi va îmbunătăţi relaţiile cu membrii estici din UE, avertizând noul Executiv european să nu repete greșelile trecutului.

  BRUXELLES, 13 septembrie - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul ungar Viktor Orban a declarat ieri că este optimist că noua Comisie Europeană îşi va îmbunătăţi relaţiile cu membrii estici ai UE, tensionate de mult timp de dezacordurile legate de migraţie şi de multiculturalism.

  Grupul de la Vişegrad, format din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, a fost deseori în contradicţie cu actualul preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, şi echipa acestuia, în special asupra modului în care trebuie gestionată migraţia la nivelul blocului european.

  Statele est-europene au reuşit cu succes până acum să se opună planului Comisiei de a distribui solicitanţii de azil la nivel statelor membre.

  ”Sunt optimist. Noua Comisie, comportamentul noii Comisii, desemnarea noii Comisii, toate acestea vor determina ce succes vor avea următorii cinci ani”, a afirmat Orban într-o conferinţă de presă susţinută după o întâlnire cu premierii grupului de la Vişegrad, care a avut loc la Praga.

  Orban a acuzat actuala Comisie, care e pe final de mandat, că a promovat politici bazate pe ”haideţi să lăsăm să vină migranţii, haideţi să construim multiculturalismul”, adăugând că Ungaria şi vecinii săi se opun acestei abordări.

  Orban a sfătuit noua Comisie să nu încerce ”să ne impună lucruri pe care cetăţenii noştri nu le vor”. ”Dar, dacă acest proces de a ne impune va continua, vom rezista”, a avertizat Orban.

  Viitoarea şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a prezentat acum trei zile echipa de comisari propuşi, între care Margaritis Schinas, din Grecia, pentru un portofoliu nou-creat intitulat ”Protejarea Modului de Viaţă European”.

  Responsabilităţiile lui Margaritis Schinas vor include găsirea unei poziţii comune faţă de migraţie, respectiv un nou pact privind migraţia şi azilul.

  Întrebat despre aşteptările de la noul comisar, Orban a spus că regiunea este gata să coopereze, dar că se va opune oricăror încercări de a impune planuri.

  Ceilalţi premieri din grupul de la Vişegrad au spus că sunt mulţumiţi de portofoliile primite de candidaţii lor în noua Comisie, care trebuie să fie aprobată de Parlamentul European înainte de a-şi prelua atribuţiile, pe 1 noiembrie.

  Candidaţii din Cehia şi Slovacia au primit posturi de vicepreşedinţi, reprezentantul Poloniei urmând să răspundă de agricultură, iar candidatul ungar de extinderea UE, care este o prioritate pentru ţările din Europa Centrală.

  Tematic

  Declarație incredibilă a lui Iohannis – preia tema lui Dragnea și Viktor Orban?!
  Viktor Orban a zburat cu low-cost, dând naștere speculațiilor
  Viktor Orban și Merkel au sărbătorit împreună 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier
  Viktor Orban promovează valorile familiei tradiționale pe plan internațional
  Tagurile:
  Comisia Europeană, Ungaria, Viktor Orban


  Știrile Zilei