11:54 27 Februarie 2021
În direct
 • EUR21.34
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.38
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (513)
  65260

  Experții sirieni au comentat afirmația ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, despre încheirea războiului în Siria.

  BUCUREȘTI, 13 sept – Sputnik. Experții sirieni, intervievați de RIA Novosti, au comentat declarația ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, despre încheierea războiului în Siria, menționând că UE și SUA nu vor admite o victoria zdrobitoare a Damascului și Moscovei asupra terorismului în provincia Idlib.

  Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un intervu oferit ziarului "Trud" că războiul din Siria s-a încheiat, iar unele focare de conflicte se păstrează doar în teritoriile care nu se află sub controlul autorităților siriene. Potrivit lui, sirienii își refac treptat țara după acțiunile militare, iar în aceste condiții este importantă acordarea unui sprijin în reglementarea crizei în țară și regiune.

  Războiul, finalizat în proporție de 80 la sută

  „Într-adevăr, cea mai mare parte a războiului din Siria s-a încheiat. Grupările teroriste sunt distruse sau se află în prag de lichidare, adică majoritatea din acestea s-au retras de pe poziții ori s-au desființat”, a declarat agenției RIA Novosti politologul sirian, Ali Baduan.

  Acesta a indicat asupra existenței unor scindări în mai multe grupări teroriste, inclusiv în Jabhat al-Nusra, redenumită în Hay'at Tahrir al-Sham.

  În același timp, el a menționat că nu se poate vorbi deocamdată de o lichidare totală a terorismului în Siria.

  “Urmează rezolvarea situației din regiunea Idlib, precum și la Est de Eufrat, în teritoriile estice au mai rămas multe grupări, teroriștii pot pătrunde pe teritoriul Siriei din Irak, în special militanții Statului Islamic”, a spus expertul.

  „Iată de ce putem spune că războiul este finalizat în proporție de 80 la sută”, a declarat Baduan.

  UE și SUA nu vor admite victoria Damascului în Idlib

  Potrivit politologului sirian, Ahmad al-Derzi, în prezent, sub controlul autorităților siriene se află 65 la sută din teritoriul Siriei. Acesta a amintit că teritoriile din Vest și Nordul provinciei Alep „se află sub controlul direct sau indirect al Turciei”, iar 30 la sută din teritoriul Siriei, conform aprecierilor expertului, sunt controlate de SUA și aliații lor din Forțele Democratice Siriene (SDF).

  “Urmează o perioadă care va dura mult timp pentru că în Idlib observăm niște conflicte cu Turcia, care profită de susținerea UE și SUA, tot ei se pronunță pentru păstrarea grupărilor islamiste, pe care le-ar utiliza în calitate de ași militari și politici pentru exercitarea presiunilor în Sudul Rusiei și Asia Centrală, în Vestul Chinei”, a declarat expertul.

  “Luând în considerație intersecția intereselor, UE și SUA nu își doresc ca problema Idlibului să fie rezolvată prin victoria Damascului și Moscovei, precum și a Teheranului și Beijingului, care nu sunt prezenți acolo direct”, a menționat ad-Derzi.

  Potrivit lui, zonele nordice ale Siriei reprezintă o bogăție a țării, acolo se află zăcăminte importante de petrol și gaz.

  „Multe din problemele Siriei la nivel de țară ar putea fi rezolvate cu ajutorul acestor teritorii”, a subliniat expertul.

  De asemenea, acesta a subliniat că americanii continuă să-și facă planuri pentru crearea unor legături terestre între regiunea Al Tanf, unde se află baza militară, și regiunea Al-Bukamal din provincia Dier ez-Zur, din Sud-Estul Siriei, aflată sub controlul SDF.

  “În acest fel ei își propun să blocheze orice legătură terestră între Siria și Iran, dar și cu China, a menționat ad-Derzi.

  Conflictul militar din Siria continuă din 2011. La sfârșitul anului 2017 s-a anunțat victoria asupra Statului Islamic în Siria și Irak. În unele regiuni ale Siriei continuă lichidarea insurgenților. În prezent, în prim plan se află reglementarea politică, restabilirea țării și readucerea refugiaților.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (513)

  Tematic

  SUA au bombardat provincia siriană Idlib fără a anunța Rusia și Turcia
  MAE al Rusiei a comentat atacurile aeriene ale SUA în provincia Idlib
  Lavrov și Çavuşoğlu au discutat despre pregătirile de reuniunea de la Astana
  Reacția Moscovei la îndemnul Pentagonului de a fi “o țară normală”
  Pericol terorist în Franţa – măsurile pe care le vor lua serviciile de informaţii
  Tagurile:
  ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov, SUA, Rusia, Siria

  Știrile Zilei