11:25 26 Mai 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.73
 • RUB0.25
 • RON3.99
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)
  140511

  Cu mai puțin de o lună până la data limită pentru Brexit, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că va colabora cu prim-ministrul britanic pentru a asigura un acord. Ce a declarat Juncker astăzi în Parlamentul European.

  BUCUREŞTI, 18 sept – Sputnik, Doina Crainic. Juncker a insistat că un Brexit fără acord nu va fi niciodată alegerea preferată a UE și că Marea Britanie va fi vinovată pentru orice haos care se va produce.

  Oficialul a mai spus Boris Johnson a dat asigurări că vrea în continuare încheierea unui acord, totuşi, a spus că, orice s-ar întâmpla, Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord.

  „De aceea, riscul unui Brexit fără acord este palpabil”, a declarat Juncker.

  Totuşi, președintele Comisiei Europene a dorit să-şi încheie discursul într-o notă mai optimistă, spunând că un Brexit cu acord „este încă posibil”.

  „Practic, guvernului Regatului Unit va ajunge la o decizie, însă [un Brexit fără acord] nu va fi niciodată alegerea, opțiunea preferată a Uniunii Europene, și de aceea cred că este cel mai bine acum să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face pentru a încheia acest acord, lucru care este de dorit și, în opinia mea, totuși posibil”, a spus Claude Juncker la Parlamentul European.

  Președintele Comisiei Europene a declarat că discuțiile sale cu premierul britanic Boris Johnson au fost „prietenoase” și „constructive”.

  Pe de altă parte, Johnson a declarat că intenționează să scoată Regatul Unit din bloc la 31 octombrie, indiferent dacă va exista sau nu un acord. Chestiunea privind „plasa de siguranţă” la granița Irlandei de Nord rămâne un obstacol. Johnson vrea înlăturarea plasei de siguranţă, în timp ce Uniunea Europeană dorește această plasă de siguranță pentru a nu exista o frontieră dură cu insula Irlandei.

  De asemenea, premierul britanic se află în conflict cu Parlamentul Marii Britanii, după ce parlamentarii au adoptat o lege care împiedică un scenariu fără acord și a cerut lui Johnson să solicite Bruxelles-ului o altă amânare.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)

  Tematic

  Brexit: întorsătură bruscă de situaţie pentru cetăţenii UE - decizie de ultimă oră
  Brexit ar putea duce la ieftinirea berii în pub-urile britanice
  Situaţie fără precedent în UK: suspendarea Parlamentului -ce urmează, se amână iar Brexit?
  Brexit: pericole teribile în Marea Britanie în cazul ieșirii fără acord
  Ungaria ar putea juca un rol crucial în Brexit, împiedicând amânarea acestuia
  Tagurile:
  Jean Claude Juncker, UK, Acord, Brexit


  Știrile Zilei