03:26 28 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.49
 • USD17.68
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (70)
  43324

  Sistemele de lansare a rachetelor din baza Deveselu pot fi modificate cu ușurință pentru a fi utilizate în scopuri ofensive, a recunoscut expertul Bruno Lété în cadrul unor audieri la Parlamentul European.

  CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Expertul Bruno Lété, cercetător principal la The German Marshall Fund al Statelor Unite, a recunoscut la audierile din Parlamentul European că sistemele americane de lansare MK-41 din România pot fi modificate cu ușurință în scopuri ofensive, informează RIA Novosti.

  Pe 2 august, SUA au părăsit Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, iar pe 19 august au anunțat despre efectuarea unor teste a unei rachete de croazieră cu bazare terestră. Ministerul Afacerilor Externe a Rusiei a atras atenția că în timpul testărilor a fost utilizat sistemul de lansare MK-41 (care este utilizat la baza Deveselu din România). Pentagonul a declarat că în teste au utilizat MK-41, însă cu o altă configurație.

  Vladimir Putin și-a exprimat opinia că lansarea acestor rachete pot fi efectuate și din instalațiile amplasate în România.

  "SUA susțin controlul asupra înarmărilor, însă, probabil, INF devine tot mai marginal pentru unele interese americane. Există unele semne că administrația lui Trump vrea să investească în rachete cu rază medie de acțiuni, pentru a-și apăra aliații din Asia de Est de China și Coreea de Nord", a declarat Bruno Lété la audierele organizate de subcomisia Parlamentului European pentru securitate și apărare.

  La audierile dedicate situației de după denunțarea INF, acesta a fost invitat împreună cu reprezentanții NATO și UE. Înregistrarea discursului acestuia a fost publicată de comisia de profil.

  “În al doilea rând, SUA vor să răspundă la desfășurarea de către Rusia a rachetelor în Europa, însă INF nu permitea acest lucru. Acum, când tratatul nu mai există, SUA are mai multe variante la dispoziție. Spre exemplu, lansatoarele MK-41 din România: acum acestea sunt exclusiv defensive, însă sistemele pot fi modificate cu ușurință în scopuri ofensive”, a declarat expertul.

  În prezent, Bruno Lété activează în calitate de cercetător principal la The German Marshall Fund al Statelor Unite din Bruxelles, pe tema „Tratatul INF și regimul de neproliferare”. Acesta oferă analize și consiliere cu privire la tendințele geopoliticii și la politica internațională de securitate și apărare.

  El se concentrează în principal pe politica comună de securitate și apărare a UE, NATO și evoluțiile din Europa Centrală și de Est. În 2010, Lété s-a alăturat delegației Uniunii Europene în Statele Unite la Washington, DC, unde a sprijinit secțiunea politică, securitate și dezvoltare și s-a concentrat pe politica externă a SUA și UE-SUA.

  Și-a început cariera în 2007, ca asociat al programului pentru Fondul German Marshall, unde a contribuit la dezvoltarea conferințelor de politici de semnătură ale GMF, precum Forumul Bruxelles. Lété a studiat la Universitatea din Gent din Belgia și la Collegium Civitas din Varșovia, Polonia. Deține un licențiat în managementul comunicării și un master în relații internaționale.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (70)

  Tematic

  Rețele pentru americani? Detalii inedite legate de Deveselu, prețuri în Caracal și… Natașa
  Cristoiu se revoltă și sfidează CNA: ”Ce e Deveselu, să nu putem vorbi? Fecioara Maria?!”
  PLANUL secret pentru ascunderea rețelelor de la Caracal și a legăturii cu Deveselu
  Mărturii şocante ale unei victime traficate în Caracal - „Unele fete ajungeau la Deveselu”
  O minciună grosolană se promovează în cazul Deveselu – un fost ministru e implicat
  Nucleara! Deveselu, bazele militare SUA și rețelele de exploatare sexuală și droguri!
  Celebru procuror confirmă: ”La 8 km de Deveselu se călcă pe picioare serviciile”
  Tagurile:
  INF, Mk-41, Scut antiracheta, Deveselu, Parlamentul European, SUA


  Știrile Zilei