11:47 17 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.17
 • USD17.68
 • RUB0.28
 • RON4.02
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17412

  Armata SUA a lansat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Minuteman III, prin care să arate capacitatea țării de a contracara „amenințările secolului XXI”, potrivit forțelor de apărare.

  BUCUREŞTI, 2 oct – Sputnik, Doina Crainic. Lansată de la baza aeriană Vandenberg, în apropiere de Lompoc, California, racheta a călătorit aproximativ 6.194 mile (6.750 km) deasupra Oceanului Pacific, până la atolul Kwajalein din Insulele Marshall, a anunțat într-un comunicat Comandamentul Global de Atac al Forţelor Aeriene SUA, potrivit RT.

  „Testul demonstrează că strategia SUA de descurajare nucleară este robustă, flexibilă, pregătită și adaptată corespunzător pentru a contracara amenințările secolului XXI și pentru a creşte siguranţa aliaților noștri”, se precizează în comunicat.

  Forțele Aeriene au subliniat că testul nu este un răspuns la „evenimente mondiale sau tensiuni regionale”.

  Lansarea de miercuri vine în aceeași zi în care Coreea de Nord a lansat „proiectile neidentificate” la doar câteva ore după ce a fost de acord să reia discuțiile cu Washingtonul.

  Recent, Washingtonul s-a retras unilateral dintr-un acord-cheie de control al armelor, Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), ceea ce a stârnit îngrijorări că măsura ar putea duce la o nouă cursă a înarmărilor.

  În august, armata SUA a lansat o rachetă la sol, versiune a unei rachete de croazieră Tomahawk, care a parcurs aproximativ 500 km înainte de a lovi o țintă simulată. Arma a fost interzisă în baza tratatului INF, care acum nu mai este în vigoare. Moscova, care a ieşit din INF-ul după ce SUA s-a retras, a spus că testul arată că Washingtonul plănuise de mult să iasă din tratat.

  Tematic

  NATO este îngrijorată de achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești de rachetă
  SUA au testat o rachetă interzisă de INF
  Noua rachetă rusească care nu ține cont de nici o stavilă în calea ei
  China a lansat o rachetă "distrugătoare de portavioane", care poate ajunge în SUA (video)
  Armata rusă se va dota cu un tip de rachetă ce-i va asigura supremația asupra inamicului
  Tagurile:
  Amenințări, SUA, rachetă


  Știrile Zilei