04:52 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
  208201

  Guvernul Marii Britanii va solicita amânarea Brexitului dacă nu se ajunge la un acord pe tema Brexit, arată documente guvernamentale britanice prezentate unei instanţe judiciare din Scoția.

  BRUXELLES, 4 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Primul ministru Boris Johnson a vehiculat cu insistență ieşirea fără acord din UE la 31 octombrie, dar consilierii juridici ai Guvernului au transmis unei instanţe din Scoţia că va fi aplicată Legea Benn, care prevede amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă nu se ajunge la un acord formal privind Brexit.

  Conform documentelor guvernamentale, Guvernul Boris Johnson va solicita amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE până pe 19 octombrie.

  Conţinutul documentelor intră în contradicţie cu poziţia publică a premierului Boris Johnson, care a afirmat în mai multe rânduri că va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu ori fără un acord Brexit. Camera Comunelor a adoptat însă Legea Benn, prin care blochează producerea Brexitului fără acord.

  Premierul Boris Johnson s-a adresat ieri Paramentului de la Londra pentru a-și prezenta propunerile pentru Brexit, admiţând că planul său nu are „tot ceea ce ne-am dorit” şi că este un compromis. Acum două zile, el a formulat și câteva propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, pledând pentru o perioadă de tranziţie limitată.

  Vicepremierul irlandez, Simon Coveney, a declarat ieri că dacă propunerile premierului de la Londra privind frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord sunt cele finale, atunci nu se va putea ajunge la un acord cu Londra.

  Președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat tot ieri, în urma unor discuții cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson și cel al Irlandei, Leo Varadkar, că Uniunea Europeană este de partea Irlandei în cadrul discuțiilor privind Brexit.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)

  Tematic

  Brexit fără acord pentru România: restricţii la circulaţia bunurilor şi alte îngrijorări
  Scandal la Londra legat de Brexit! Suspendarea Parlamentului e nelegală
  Oferta finală a Marii Britanii pentru Brexit: plecarea are loc tot pe 31 octombrie!
  Brexit: Ambasadorul UK la Bucureşti – lămuriri, statutul românilor din UK şi „no-deal”
  Tagurile:
  Marea Britanie, Londra, Brexit


  Știrile Zilei