20:05 15 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.56
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.71
  Parlamentul European

  Parlamentul European cere companiilor IT să combată “propaganda rusească”

  CC BY 2.0 / European Parliament / Gabor KOVACS / Voting session
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  "Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (60)
  10212

  Parlamentul European îndeamnă rețelele de socializare și companiile din domeniul IT să coopereze cu structurile europene în contracararea “pericolului propagandei rusești”.

  BUCUREȘTI, 10 oct – Sputnik. Parlamentul European a îndemnat rețelele de socializare și companiile din domeniul IT să colaboreze în contracararea “propagandei rusești extrem de periculoase”.

  Un astfel de îndemn se conține în rezoluția “cu privire la imixiunile străine și dezinformare în procesele democratice europene și naționale”, adoptată astăzi, cu o majoritate de voturi (469 – pentru, 143 - împotrivă)

  “Deputații Parlamentului European îndeamnă la ridicarea statutului grupului operativ pentru comunicare strategică (East StratCom Task Force) până la nivelul unei structuri permanente, care s-ar bucura de un buget sporit, precum și îndeamnă media sociale și online să coopereze în contracararea dezinformării”, anunță serviciul de presă al PE.

  Nu este pentru prima dată când Parlamentul Europeană adoptă un document cu un astfel de mesaj, însă noua componență și-a reconfirmat adeziunea față de o astfel de poziție politică. În asnamblu, documentul reia tezele din proiectele și rezoluțiile din anii trecuți.

  În special, în rezoluția care nu are un caracter obligatoriu, “se exprimă o îngrijorare profundă în legătură cu caracterul periculos al propagandei rusești”, iar „Comisia Europeană și Consiliul UE sunt îndemnate să elaboreze o strategie detaliată și eficientă de contracarare rapidă și hotărâtă de contracarare a strategiei ruse de dezinformare”.

  La începutul lunii decembrie a anului trecut, Comisia Europeană prezentase oficial un plan de “contracarare a dezinformării”, care presupune crearea unui sistem de alertă și sporirea de două ori a structurilor de profil.

  În ianuarie a acestui an eurodeputații au propus autorităților UE și statelor membre de a elaborare un cadru normativ care ar permite contracararea „amenințărilor de tip hibrid”, precum și posibilitatea de a introduce sancțiuni în raport cu persoanele responsabile de “campaniile de dezinformare”. Pe atunci aceștia au propus sporirea statutului grupului operativ pentru comunicare, înființat în UE în anul 2015, care destinat contracararea propagandei rusești, până la nivelul unei unități sau chiar unei structuri mari în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, precum și asigurarea acestei structuri cu un buget mai mare și resurse umane suficiente.

  Тема:
  "Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (60)
  Tagurile:
  Rusia, Rezoluție, Dezinformare, Propagandă, Fake news, Parlamentul European


  Știrile Zilei