20:03 18 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  107 0 0

  Noua Comisie Europeană care trebuia să își înceapă mandatul la 1 noiembrie va intra în funcție cu o lună mai târziu din cauza României, Ungariei și Franței care încă nu au candidați de comisari acceptați de Parlamentul European.

  BRUXELLES, 12 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a apreciat astăzi că va fi probabil imposibil ca viitoarea Comisie Europeană să-şi preia atribuţiile la 1 noiembrie şi că totul va fi amânat pentru 1 decembrie.

  "Parlamentul este implicat într-un mecanism transparent. În prezent, trei alţi comisari trebuie să fie propuşi de România, Ungaria şi Franţa şi vom începe în Parlament analiza candidaturilor lor", a explicat Sassoli, citat de agenţiile de presă italiene, în timpul unei reuniuni la Cernobbio, în nordul Italiei.

  "Cred că nu va fi probabil posibil să respectăm data de 1 noiembrie, vom ajunge la 1 decembrie", a adăugat el.

  Votul de confirmare în Parlamentul European a întregii echipe alcătuite de germana Ursula von der Leyen urma să aibă loc, potrivit calendarului anunţat, la 23 octombrie, în cursul unei sesiuni plenare la Strasbourg.

  Dar totul s-a blocat din cauza celor trei candidaţi care au fost respinşi de comisiile legislativului european în timpul procedurii de evaluare. Candidaţii român şi ungar, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a PE din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese.

  Candidata franceză, Sylvie Goulard, audiată săptămâna trecută pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din PE asociate portofoliului ei nu a reuşit nici de această dată să convingă eurodeputaţii, ea fiind respinsă cu 29 de voturi pentru şi 82 împotrivă.

  Acum sunt așteptate noile nominalizări din partea celor trei țări, apoi audierea lor în comisiile Parlamentului European, și abia apoi se poat etrece la votul în plenul Legislativului european al întregii echipe a noii Comisii Europene.

  Tematic

  Zamfir îl desființează pe Ponta: scufundă ALDE pentru a fi comisar european!
  Va mai avea România comisar european?
  Pro România nu are propunere de premier, dar are una de comisar european
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, Comisia Europeana


  Știrile Zilei