04:29 26 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Operațiunea militară a Turciei în Siria - "Izvorul Păcii" (45)
  209290

  Rusia a respins proiectul de declarație a Consiliului de Securitate al ONU, propus de SUA, în privința operațiunii militare a Turciei în Siria.

  BUCUREȘTI, 12 oct – Sputnik. Rusia nu a susținut proiectul de declarație propusă de SUA în cadrul Consiliului de Securitate al ONU cu privire la operațiunea militară a Turciei în Siria, anunță RIA Novosti.

  Mai devreme, membrii Consiliului de Securitate au discutat despre acțiunile statului turc în țara vecină, însă nu au adoptat un document final.

  Astăzi, la ședință a fost examinat proiectul american, în care Washingtonul, dar și partenerii europeni, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la operațiunea Turciei în Siriei. În document membrii Consiliului de Securitate îndeamnă Ankara să înceteze acțiunile militare în statul vecin. În declarație se menționează și un îndemn de a apela la canalele diplomatice pentru rezolvarea problemelor de securitate, care îngrijorează partea turcă.

  În afară de aceasta, în document acțiunile Turciei sunt caracterizate ca o invazie.

  Poziția oficială a Rusiei

  Potrivit surselor RIA Novosti, Rusia a respins proiectul de declarație pentru că acesta nu corespunde poziției oficiale a Moscovei.

  În comentariile MAE al Rusiei, date publicității recent, se spune că partea rusă este îngrijorată de situația din nordul Siriei. Diplomații menționează că Rusia nu pune la îndoială “necesitatea obiectivă de a combate teroriștii și de asigurare a securității Turciei, precum și a altor state din regiune, de orice atacuri”.

  În același timp, diplomația rusă subliniază că „pacea și stabilitatea pe această parte a teritoriului suveran sirian pot fi asigurate printr-un dialog bazat pe rezultate și respect reciproc între guvern și kurzi, care reprezintă o parte indispensabilă a societății siriene”.

  Moscova reiterează că este dispusă să sprijine un astfel de dialog. Moscova consideră important “prevenirea unei destabilizări a situației în nord-est și excluderea provocării oricăror daune populației civile. Rusia a îndemnat toate părțile să dea dovadă de reținere și să cântărească cu atenție pașii întreprinși, să respecte deplin suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială a Siriei”.

  Тема:
  Operațiunea militară a Turciei în Siria - "Izvorul Păcii" (45)

  Tematic

  Trupele americane, lovite de artilerie din direcția pozițiilor turcești din Siria
  Turcia anunță lichidarea a 415 militanți în nordul Siriei
  Germania a interzis exportul de arme în Turcia
  Tagurile:
  SUA, Rusia, Turcia, ONU, Consiliul de Securitate al ONU

  Știrile Zilei