16:35 25 Mai 2020
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON3.98
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)
  418930

  Mai mulți oficiali europeni de rang înalt au reacționat cu încurajări și optimism față de anunțarea Acordului dintre Marea Britanie și UE pe tema Brexit

  BRUXELLES, 17 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Frans Timmermans, vicepreședinte și al actualei, dar și al viitoarei Comisii Europene, a spus că este mulțumit ”că există un acord care face dreptate intereselor UE și celor ale Irlandei de Nord”.

  Coordonatorul Brexit din partea Parlamentului European Guy Verhofstadt a declarat că acordul ”salvează piața unică, salvează valorile UE și evită granița pe insula Irlandei”.

  Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, a avut însă o poziție rezervată pe twitter, el anunțând că ”am luat la cunoștință acordul dintre UE și Marea Britanie. Înainte ca grupul PPE să îl aprobe, vom privi cu atenție la detalii. Principiile noastre sunt clare: fără preferințe pe piața internă, evitarea unei granițe dure și protejarea drepturilor cetățenilor”:

  Michel Barnier, negociatorul șef al UE în privința Brexit, a ținut astăzi chiar o conferință de presă pe această temă. El a pus că Irlanda de Nord va rămâne o punte permanentă între Marea Britanie și piața comună europeană.

  Irlanda de Nord, a spus el, va beneficia de politica de comerț viitor a Londrei, dar ”va rămâne de asemenea un punct de intrare în piața noastră comună”.

  ”Autoritățile britanice pot aplica tarifele lor pe produsele venind din țări terțe atâta vreme cât aceste bunuri care intră în Irlanda de Nord nu riscă să intre pe piața noastră comună. Dacă aceste bunuri riscă să intre pe piața unică, autoritățile britanice vor aplica tarifele UE”, a mai spus el.
  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)
  Tagurile:
  Acord, Brexit


  Știrile Zilei