14:58 22 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72

  BREXIT: Camera Comunelor va vota două amendamente

  © AFP 2019 / TOLGA AKMEN
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (618)
  195702

  John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a acceptat supunerea la vot a două amendamente asupra moțiunii prin care guvernul condus de Boris Johnson încearcă să obțină votul favorabil al legislativului britanic asupra acordului său privind Brexitul convenit cu UE.

  © Sputnik / Густаво Вальенте
  BUCUREȘTI, 19 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. În tot acest timp, mii de persoane participă în centrul Londrei la o manifestație împotriva ieșirii din Uniunea Europeană și în favoarea convocării unui nou referendum privind Brexitul.

  Primul amendament a fost depus de către deputatul independent, fost conservator, Oliver Letwin şi solicită amânarea votului asupra acestui acord până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acordul, informează agerpres.ro.

  Premierul Boris Johnson va fi obligat, în cazul adoptării acestui amendament, să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, chiar dacă legislativul de la Londra votează sâmbătă favorabil acordul privind Brexitul.

  Potrivit presei, Oliver Letwin a propus acest amendament ca un fel de plasă de siguranță pentru situația în care dezbaterea parlamentară privind legea Brexitului nu se încheie până pe 31 octombrie şi să se evite astfel o situaţie care ar fi echivalentă cu un Brexit fără acord.

  În ceea ce privește celălalt amendament aprobat de Bercow, acesta este unul transpartinic şi cere un al doilea referendum pe tema Brexitului. Laburiştii conduşi de Jeremy Corbyn susţin în mod special convocarea unui nou referendum şi consideră că britanicii ar trebui să se pronunţeşi asupra acordului privind Brexitul convenit cu UE de Boris Johnson.

  Premierul britanic le-a cerut deputaţilor să respingă ambele amendamente şi să voteze acordul, pentru a nu întârzia şi mai mult ieşirea din UE.

  Johnson, în schimb, se confruntă cu mai multe situații dificile. Și aceasta pentru că el nu mai are majoritate în legislativul în care opoziţia laburistă şi liberal-democrată se opune acordului privind Brexitul sau chiar Brexitului în sine. De asemenea, şeful executivului se confruntă în plus şi cu opoziţia conservatorilor pro-UE, iar partenerii săi unionişti nord-irlandezi au dezaprobat unele clauze ale documentului.

  Agerpres.ro vorbește despre compromisul privind acordul de Brexit la care au ajuns joi UE şi Regatul Unit - prin modificarea protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord care prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit.

  În cazul în care acordul va fi respins de Camera Comunelor, conform unei legi adoptate luna trecută, Boris Johnson va fi obligat să ceară UE o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobată şi de liderii europeni.

  Dacă, însă, documentul va fi aprobat, va urma o perioadă lungă de tranziție post-Brexit până la sfârșitul anului viitor. Totodată, ea poate fi prelungită, de comun acord între Londra și Bruxelles, pentru 1-2 ani.
  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (618)

  Tematic

  Consiliul UE a aprobat acordul pentru Brexit. UK pleacă pe 1 noiembrie
  UE și Marea Britanie au ajuns la un acord pentru Brexit
  Brexit: detalii legate de noul acord: ce s-a decis în aceste chestiuni – ce urmează
  Propunerea surpriză lansată de Merkel pentru relația UE-Marea Britanie după Brexit
  Reacții la nivel înalt la anunțul Acordului pe Brexit
  Tagurile:
  UK, proteste, Brexit


  Știrile Zilei