18:19 25 Mai 2020
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON3.98
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)
  331221

  Potrivit unor analişti, faţă de acordul convenit de Theresa May cu UE anul trecut, noul acord convenit de premierul Boris Johnson cu Bruxelles-ul îi va face mai săraci pe cei care locuiesc în Marea Britanie.

  BUCUREŞTI, 21 oct – Sputnik, Doina Crainic. Acordul semnat de Johnson prevede o aliniere mai restrânsă la reglementările UE și bariere comerciale mai mari între Marea Britanie și cel mai mare partener comercial al său, scrie Reuters, citată de ziarulromanesc.uk.

  Potrivit lui Paul O’Connor, manager de fonduri la Janus Henderson, acesta va fi un Brexit destul de dur.

  Ministrul britanic de Finanțe și majoritatea analiștilor externi au estimat că barierele comerciale mai mari vor determina o creştere mai lentă a economiei britanice decât în cazul în care Marea Britanie ar fi rămas în UE, iar daunele cresc cu cât barierele comerciale sunt mai ridicate.

  Compania de cercetare Changing Europe estimează că planurile premierului Johnson îi vor face pe britanici mai săraci cu 6% pe cap de locuitor, comparativ cu rămânerea în UE, echivalent cu 2.000 de lire sterline pe an, pe termen mediu.

  Spre comparaţie, acordul lui May, care stipula o relație comercială mai strânsă cu UE, ar fi redus veniturile britanicilor cu aproape 5% pe cap de locuitor, în timp ce un Brexit fără acord, care ar presupune ca Marea Britanie să efectueze tranzacții comerciale pe baza reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului, ar reduce veniturile populației cu puțin peste 8%.

  „Este o situaţie mai rea decât cea pe care o creau termenii acordului Theresei May, dacă ne gândim la impactul economic”, a declarat Anand Menon, director al organizaţiei UK in a Changing Europe.

  Dacă Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie, acordul lui Johnson asigură o perioadă de tranziție care va dura cel puțin până la sfârșitul anului 2020, timp în care nu vor avea loc schimbări majore în plan economic.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)

  Tematic

  Reacții la nivel înalt la anunțul Acordului pe Brexit
  Consiliul UE a aprobat acordul pentru Brexit. UK pleacă pe 1 noiembrie
  BREXIT: Camera Comunelor va vota două amendamente
  Propunerea surpriză lansată de Merkel pentru relația UE-Marea Britanie după Brexit
  BREXIT: Proteste la Londra, mii de britanici vor referendum
  Tagurile:
  Acord, Brexit


  Știrile Zilei