13:53 04 August 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.67
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
  53011

  Guvernele regiunilor britanice Ţara Galilor şi Scoţia îi cer lui Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, să aprobe o amânare a Brexit care să permită organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

  BRUXELLES, 21 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul Ţării Galilor, Mark Drakeford, şi omologul său din Scoţia, Nicola Sturgeon, i-au trimis astăzi o scrisoare lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

  "O amânare a Brexit ne-ar permite să analizăm în mod adecvat Acordul şi să elaborăm legislaţia în concordanţă cu responsabilităţile constituţionale. Deşi în mod clar Consiliul European va analiza cât va fi amânarea, noi am prefera o amânare suficient de lungă pentru a permite organizarea în Marea Britanie a unui nou referendum. Atât guvernele, cât şi parlamentele noastre sunt favorabile unui nou referendum şi rămânerii Marii Britanii în UE", afirmă Mark Drakeford şi Nicola Sturgeon în scrisoarea trimisă lui Donald Tusk.

  Această poziție vine în contradicție cu îndârjirea cu care Boris Johnson luptă pentru ieșirea din UE la sfârșitul lunii octombrie.

  Dar țările UE s-au săturat de amânările nesfârșite și vor ca această situație de incertitudine să ia sfârșit, dorind clarificarea situației în timpul cel mai scurt. Franţa a reafirmat astăzi, de exemplu, că o prelungire suplimentară a Brexitului nu este în interesul nimănui, în timp ce Germania s-a declarat dispusă să accepte o ''scurtă amânare tehnică'' a datei ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

  ''Îi revine totuşi parlamentului britanic să spună ce crede, nu Uniunii Europene'', a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sibeth Ndiaye.

  Potrivit acesteia, britanicii trebuie să ofere ''un răspuns clar referitor la o alternativă extrem de simplă: sunt ei pentru acest acord sau sunt împotrivă?''.

  ''Plecând de la asta, va fi nevoie de un răspuns clar la o întrebare care, recunosc, nu este chiar simplă, dar care a făcut obiectul a peste doi ani de negocieri, iar noi vom putea decide apoi care va fi atitudinea noastră'', a explicat Ndiaye.

  La rândul său, Berlinul s-a arătat deschis faţă de o ''scurtă amânare tehnică'' a datei Brexitului, pentru a se oferi timp pentru aprobarea acordului cu UE de parlamentul Regatului Unit.

  Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care se va implementa acest acord, dar premierul Boris Johnson a declarat că nu va negocia cu UE nicio nouă amânare a ieşirii din blocul comunitar. Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin, amendamentul primind 322 de voturi pentru şi 306 împotrivă.

  Presa britanică a relatat că Oliver Letwin a propus acest amendament ca un fel de plasă de siguranţă pentru situaţia în care dezbaterea parlamentară privind legea Brexitului nu se încheie până pe 31 octombrie, ca să se evite astfel o situaţie care ar fi echivalentă cu un Brexit fără acord.
  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)

  Tematic

  UE și Marea Britanie au ajuns la un acord pentru Brexit
  Noul acord Brexit: mai rău decât cel negociat de May –cum îi face mai săraci pe cei din UK
  Boris Johnson, dosar pentru că a sabotat amânarea Brexit - Marea Britanie imită România
  Tagurile:
  Referendum, Țara Galilor, Brexit


  Știrile Zilei