13:51 23 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.68
 • USD17.99
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  37210

  La numai șase ani după aderarea la UE, Comisia Europeană a aprobat aderarea Croației la spațiul Schengen. România și Bulgaria, la 12 ani de la aderare, sunt încă departe de acest prag.

  BRUXELLES, 23 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. După patru ani de evaluări, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplinește toate condițiile pentru a face parte din Schengen. Printre condițiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaților.

  „Spațiul Schengen vine cu libertăți și privilegii, dar și cu mari responsabilități. Aderarea Croației, dar și a Bulgariei și României este importantă, date fiind provocările de securitate și migrație din ziua de azi”, a spus comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos.

  Euronews a observat bine că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România și Bulgaria, țări care deși au aderat la Uniunea Europeană cu șase ani înaintea Croației, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spațiul Schengen.

  „Pentru Croația nu este doar o satisfacție. Este un angajament. Trebuie să lucrăm pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula.

  Cu toate acestea, nu toți membrii Parlamentului European sunt de acord cu decizia Comisiei.

  „Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică și regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spațiu Schengen funcțional în acest moment. Această decizie este greșită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia. De altfel, Slovenia s-a opus în repetate rânduri aderării Croației la Schengen.

  După recomandarea Comisiei Europene, Croația va putea intra oficial în Spațiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea.

  Tematic

  România de-a-ndoaselea: vrea în Schengen în timp ce țările europene încearcă să evadeze!
  Ipocrizia Olandei corupte: Schengen contra cost portul Constanța!
  Intrarea în Zona Schengen va fi simplificată pentru "turiştii buni"
  Intrăm în Schengen? Săptămâna viitoare, Parlamentul European...
  Macron vrea să restrângă spațiul Schengen: Pentru români calea ar fi închisă
  Tagurile:
  Croația, Bulgaria, România, Zona Schengen

  Știrile Zilei