02:36 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (639)
  51310

  Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut apel astăzi la liderii Uniunii Europene să permită Marii Britanii o amânare a termenului prevăzut pentru Brexit care ar trebui să aibă loc pe 31 octombrie.

  BRUXELLES, 23 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Această extindere „îi va permite Marii Britanii să-şi clarifice poziţia şi Parlamentului European să-şi exercite rolul”, a declarat Sassoli.

  El a menţionat că solicitarea guvernului britanic de extindere a termenului pentru retragere până la 31 ianuarie „rămâne pe masă”.

  Parlamentului European îi revine rolul de a ratifica acordul de Brexit încheiat de Londra şi Bruxelles, dar acest for nu are competenţa de a decide asupra unei noi amânări.

  Posibila nouă amânare a termenului de Brexit – a treia – vine în contextul în care parlamentul britanic a refuzat până acum să aprobe un acord de „divorţ” încheiat între guvern şi UE, ceea ce a determinat de altfel în vară demisia executivului condus de Theresa May.

  Un amendament adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de legislativul de la Londra l-a obligat pe premierul britanic Boris Johnson să trimită UE o scrisoare în care să ceară o extindere cu trei luni a termenului de retragere. Johnson – devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord – a ataşat însă la această cerere o altă scrisoare în care punctează că el nu doreşte, de fapt, prelungirea termenului.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (639)

  Tematic

  Boris Johnson, dosar pentru că a sabotat amânarea Brexit - Marea Britanie imită România
  UE a lansat procesul de ratificare a acordului pentru Brexit
  Marea Britanie divizată:Țara Galilor și Scoția solicită amânarea Brexit și cere referendum
  Brexit cu probleme: Boris Johnson, un nou conflict cu parlamentarii britanici
  Brexit, întorsătură de situaţie de ultimă oră: Johnson vrea abandonarea noului Acord
  Telenovelă fără sfârșit. Cine vrea amânarea Brexit și cine se opune
  Tagurile:
  Brexit, Marea Britanie, David-Maria Sassoli


  Știrile Zilei