08:25 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  37070

  Pe 29 octombrie, la Geneva a avut loc o întâlnire ministerială în format Astana. Miniştrii de Externe ai Rusiei, Iranului şi Turciei au discutat cu trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, înaintea primei reuniuni a comitetului constituțional de miercuri.

  BUCUREŞTI, 30 oct - Sputnik. "Am convenit să continuăm eforturile energice în cooperare cu toate părțile siriene, în interesul unei stabilizări de durată pe teren și eliminarea elementelor de terorism rămase", a declarat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, în urma unei întâlniri de la Geneva în format Astana cu omologii săi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, și ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, înaintea lansării Comitetului constituțional sirian.

  Lavrov a comentat, de asemenea, planurile SUA de a folosi câmpurile petroliere din Siria, spunând că sunt ilegale, iar Moscova va apăra această poziție în contactele cu Washingtonul.

  "Aceste decizii stipulează că orice exploatare ilegală a resurselor naturale ale unui stat suveran fără consimțământul său este ilegală. Insistăm asupra acestui lucru. Colegii noștri americani sunt conștienți de poziția noastră și o vom apăra", a subliniat Lavrov.

  Într-o declarație comună, Rusia, Turcia și Iranul au subliniat necesitatea creșterii asistenței umanitare către Siria și asigurarea returnării refugiaților, potrivit unei declarații comune a marilor diplomați ai celor trei țări.

  "Miniștrii au subliniat importanța procesului de soluționare mai amplu, continuând cu creșterea asistenței umanitare tuturor sirienilor din întreaga țară, fără precondiții și discriminare, pentru a facilita întoarcerea în condiții de siguranță și voluntară a refugiaților și a persoanelor strămutate intern (IDP) în locurile lor de reședință inițiale. în Siria, precum și pentru a construi încrederea între părțile siriene", se arată în declarație.

  Miniştrii: Comitetul Constituțional Sirian trebuie să funcționeze fără nicio interferență externă

  Miniștrii și-au exprimat părerea că „activitatea Comitetului constituțional ar trebui guvernată de un sentiment de compromis și de angajament constructiv fără interferențe străine și termene impuse extern, menite să ajungă la un acord general al membrilor săi care să permită rezultatului să primească cel mai larg sprijin posibil de la poporul sirian".

  De asemenea, au lăudat convocarea Comitetului Constituțional Sirian (CSC) ca urmare a eforturilor lor comune și a eforturilor trimisului special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, și și-au exprimat angajamentul de a sprijini activitatea CSC prin întâlnirea cu părțile siriene și trimisul special al ONU.  Știrile Zilei