19:31 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19891

  Rusia încă nu poate confirma afirmațiile Washingtonului cu privire la eliminarea liderului Statului Islamic, a declarat ministrul rus de Externe Sergey Lavrov, adăugând că SUA a facilitat iniţial ascensiunea grupării teroriste.

  BUCUREŞTI, 2 nov – Sputnik, Doina Crainic. Abu Bakr al-Baghdadi, (fostul) lider al celebrului grup terorist Stat Islamic (IS, fost ISIS) „este sau a fost – dacă într-adevăr a murit - o creaţie a Statelor Unite”, a declarat ministrul rus de Externe Sergey Lavrov pentru postul rusesc Rossiya 24 .

  „ISIS a apărut în urma invaziei ilegale a Statelor Unite în Irak, a prăbușirii statului irakian și eliberării extremiștilor pe care americanii îi ţinuseră anterior în închisori acolo (…). Deci, într-o anumită măsură, americanii și-au eliminat acum propria «progenitură», dacă s-a întâmplat asta”, a spus Lavrov, citat de RT

  Lavrov a mai spus că armata rusă încă nu are suficiente informații pentru a confirma cu certitudine dacă autoproclamatul „calif” este într-adevăr mort. „Vrem să obținem informații suplimentare”, a declarat oficialul.

  „S-au făcut declaraţii triumfale și jubilante. Totuşi, militarii noștri încă studiază această chestiune și ...  până acum nu pot confirma multe declarații ale americanilor”, a adăugat ministrul rus de Externe.

  Președintele american, Donald Trump, a anunțat triumfal că forțele speciale americane l-au neutralizat pe liderul terorist într-un „raid curajos de noapte” în nord-vestul Siriei, totuşi, declarația sa a fost întâmpinată cu scepticism de mulți.

  Deşi Pentagonul a publicat imagini cu raidul surprinse de dronă, acesta a oferit puţine dovezi cu privire la decesul liderului terorist. Trupul său, găsit sub dărâmăturile unui tunel prăbușit, se spune că a fost îngropat în mare, însă dovezile în acest sens rămân clasificate.

  Anterior, președintele sirian Bashar Assad și-a exprimat, de asemenea, îndoielile cu privire la soarta teroristului notoriu și a spus că Washingtonul îl poate „recrea” „sub un nume diferit, ca o persoană diferită”. Acesta a mai sugerat că americanii pot reproduce „ISIS în totalitate”, posibil „sub un alt nume, dar cu același scop”.

  Tagurile:
  Abu Bakr al-Bagdadi


  Știrile Zilei