09:09 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Imagine simbol

  Iranul anunță lansarea a 30 de centrifuge noi îmbunătățite

  © Fotolia / Mark Rubens
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  4240

  Iranul a lansat 30 de centrifuge noi pentru îmbogățirea uraniului și a crescut considerabil producția de uraniu îmbogățit ușor în intreprinderile sale, conform președintelui Organizației pentru energie atomică din Iran Ali Akbar Salehi.

  BRUXELLES, 4 nov - Sputnik, Daniela Porovăț. Președintele Organizației pentru energie atomică din Iran a anunțat astăzi punerea în funcțiune a unor centrifuge ameliorate pentru îmbogățirea uraniului. În plus, el a confirmat că țara sa produce în prezent cinci kilograme de uraniu îmbogățit pe zi, relatează Sputnik în ediția sa de limbă franceză.

  Iranul a lansat 30 de centrifuge noi pentru îmbogățirea uraniului și a crescut considerabil producția de uraniu îmbogățit ușor în intreprinderile sale, conform președintelui Organizației pentru energie atomică din Iran Ali Akbar Salehi, citat de Al Jazeera.

  Ali Akbar Salehi a ținut să sublinieze că producția de uraniu ușor îmbogățit a fost multiplicată de zece ori în cursul ultimelor două luni.

  ”Nu aveam intenția de a lua asemenea măsuri, dar politica greșită a Washingtonului ne-a forțat să facem așa”, a precizat el.

  Iranul spune că e gata să treacă la a treia etapă a îndeplinirii angajamentelor sale nucleare.

  Mai mult, Ali Akbar Salehi a declarat la televiziunea de stat că Iranul produce de acum cinci kilograme de uraniu îmbunătățit pe zi, adică de două ori mai mult decât acum două luni.

  Washingtonul a anunțat în mai 2018 retragerea sa din acordul internațional stabilit la Viena vizând împiedicarea Teheranului de a se dota cu arma nucleară. În plus, SUA au impus sancțiuni grele la adresa Iranului.

  Iranul a ripostat eliberându-se treptat de anumite angajamente ale acordului. De atunci, Iranul încearcă să convingă părțile europene ale acordului (Franța, Marea Britanie, Germania) să ia măsuri concrete pentru a ocoli sancțiunile americane, în special pentru a-și exporta petrolul.

  Tematic

  Ultimul cel mai mare conflict al războiului rece: războiul Iran - Irak
  Pericol imens de război! SUA și Arabia Saudită acuză Iran, ”Armata americană e pregătită”
  Lavrov: Rusia, Turcia, Iran vor conlucra pentru asigurarea stabilizării durabile în Siria
  Tagurile:
  Uraniu, Iran


  Știrile Zilei