21:23 11 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.42
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.71
  Mugur Isărescu

  Șoc de la BNR – veste teribilă pentru Guvernul Orban! Primele contre cu Orban… maghiarul!

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  31030

  Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei spune că ”a venit timpul pentru Europa să caute o ieşire din capcana euro”, în schimb Isărescu consideră că ”Ideile guvernatorului băncii centrale ungare sunt ideile lui Viktor Orban”.

  BUCUREȘTI, 6 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Există o dogmă dăunătoare că euro este următorul pas  'normal' spre unificarea Europei Occidentale - însă moneda unică europeană nu a fost normală deloc, pentru că aproape niciuna din condiţiile preliminare nu a fost îndeplinită”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy, într-un editorial scris pentru cotidianul Financial Times.

  În replică, Mugur Isărescu vine cu argumente politice: ”Nu întâmplător această ieşire publică apare în contextul Brexitului. Nu întâmplător apare în contextul unei poziţii foarte clare a Rusiei legate de Uniunea Europeană. Nu oricine poate să iasă din România şi să spună nu aveţi dreptate, domnule Matolcsy ”.

  Isărescu a dat azi această replică, sub aula Academiei Române, subliniind că academicianul Daniel Dăianu, ar trebuie să îi dea o replică și să-l contrazică pe guvernatorul Băncii Centrale maghiare.

  Gyorgy Matolcsy spune că ”a venit timpul pentru Europa să caute o ieşire din capcana euro”, în schimb Isărescu consideră că ”Ideile guvernatorului băncii centrale ungare sunt ideile lui Viktor Orban”.

  Cert este că Ungariei conduse de Orban îi merge bine, pe când România, prin președinte și noul premieri vorbește de ”dezastrul guvernării”, ”eșec”, ”eșuat” etc.

  Tot azi a venit un șoc concret, chiar de la BNR care a anunţat un curs de referinţă de 4,7626 lei/euro, în creştere cu 0,18% faţă de valoarea atinsă ieri.

  Nota bene, este cel mai ridicat nivel din data de 21 mai până în prezent! Și lira sterlină a ajuns la cea mai mare valoare din 7 mai până în prezent, crescând de la 5.5154 lei la 5.5344 lei. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat de la 4.2742 lei la 4.2949 lei.

  Cursul francului elveţian a crescut de la 4.3138 lei la 4.3255 lei.

  Numai preţul gramului de aur a scăzut de la 206.7789 lei la 205.3117 lei

  Tagurile:
  BCE, Mugur Isărescu, BNR


  Știrile Zilei