13:39 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)
  16050

  NATO dă de înțeles Rusiei că nu va accepta niciun moratoriu asupra amplasării în Europa a rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 8 nov – Sputnik. NATO dă de înțeles că nu va accepta un moratoriu asupra amplasării rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la Conferința pentru Neproliferare de la Moscova.

  “Președintele Putin, în mesajele personale, adresate liderilor statelor NATO și statelor din regiunea Asia-Pacific, i-a îndemnat să se alăture moratoriului asupra desfășurării rachetelor cu rază media și scurtă de acțiune cu bazare terestră, însă nu a urmat niciun răspuns clar din partea Alianței Atlanticului e Nord. Mai mult decât atât, ni se sugerează că NATO nu va accepta acest lucru, a declarat oficialul rus.

  Rusia este gata să discute despre mecanismele de verificare în cadrul moratoriului propus de Moscova, însă mingea se află pe terenul SUA și NATO, afirmă Lavrov.

  „În ceea ce privește mecanismele de verificare: mesajul pe care l-a expediat Putin liderilor a peste 50 de stat este unul extins, are peste cinci pagini, acolo se spune direct că suntem dispuși în cadrul discuțiilor despre ceea ce poate fi numit moratoriu, să ajungem la o înțelegere, să examinăm și mecanismele de verificare, iată de ce mingea este pe terenul lor”, a spus ministrul rus de Externe, fiind întrebat despre instrumentele de verificare a respectării angajamentelor de a nu amplasa rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune.

  Rusia nu va insista asupra dialogului cu NATO, însă se pronunță pentru continuarea lui, a subliniat Lavrov.

  “Desigur, am vrea să avem un dialog normal cu NATO. Nu din vina noastră au fost înghețate toate formele de cooperare. Nu din vina noastră a fost suspendat dialogul pe linia militarilor și nu noi am inițiat acele măsuri pe care NATO le-a adoptat în raport cu delegația rusă la Alianța Atlanticului de Nord la Bruxelles. Aceștia sunt ținuți câteva zile fără să li se răspundă la solicitările de întrevedere”, a spus șeful diplomației ruse.

  “Nu vom insista, însă în interesul nostru, așa cum este prevăzut în doctrina politicii externe, să dezvoltăm cooperarea cu NATO în baza principiului egalității și avantajului reciproc”, a subliniat el.

  “Iată de ce când NATO se va însănătoși, Rusia nu se va lăsa așteptată”, a adăugat Lavrov, făcând aluzie la declarația președintelui Franței, Emmanuel Macron, despre “moartea cerebrală” a NATO.

  Anterior, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus introducerea unui moratoriu asupra amplasării în Europa și altor regiuni a rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune, într-un mesaj adresat în principalele state din Europa și Asia, organizații internaționale.

  Ulterior, viceministrul de Externe, Serghei Ryabkov, a declarat că reacția NATO la această propunere a dezamăgit Moscova. NATO a declarat că propunerea de moratoriu “nu este credibilă pentru că ignoră realitatea din teren”.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)

  Tematic

  După discursul lui Lavrov la ONU, s-a format o coadă a celor ce vroiau să discute cu el
  Lavrov, despre planurile SUA pentru NATO și Europa
  Lavrov: S-a ajuns la un punct critic, există riscul unui război de proporții
  Lavrov: Frontiera dintre Norvegia și Rusia este cea mai pașnică din Europa
  Lavrov în Norvegia: Rusia este îngrijorată de activitatea NATO în nordul Europei
  Lavrov: Rusia, Turcia, Iran vor conlucra pentru asigurarea stabilizării durabile în Siria
  Tagurile:
  INF, Rusia, Serghei Lavrov


  Știrile Zilei